Srpskoj skupštini nema pomoći?

Izvor: B92, 23.Dec.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskoj skupštini nema pomoći?

Skupštinska rasprava o budžetu ostala je u senci novih incidenata u parlamentu. Polemika premijera i predstavnika opozicije završila se uvredama i kaznama.

Daleko od toga da se tako nešto prvi put vidi u skupštinskim klupama, a odgovor na pitanje da li bi kodeks ponašanja nešto promenio, često je jasan - "ne bi".

Za glavnu urednicu "Politike" Ljiljanu Smajlović dugo najavljivani kodeks ponašanja poslanika koji bi predviđao rigorozne kazne za neprimereno ponašanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće bitno promeniti sadašnju sliku parlamenta,

"Taj uličarski rečnik, to da se zovete stokom, ti riktusi na licu poslanika, bes i gnev koji sa ekrana dolazi u naše domove, to je porazno za politički život. Građani zaključuju da su svi oni isti, da su svi oni zaista odvratni i to više ne treba pratiti", kaže urednica "Politike".

I za glavnog urednika nedeljnika NIN Milana Ćulibrka dešavanja u parlamentu nisu iznenađenje jer je, kaže, to ogledalo srpskog društva.

"Sam kodeks ponašanja neće promeniti ništa. Krši se poslovnik o radu, pa i predsedavajući Skupštine krši poslovnik jer može samoinciijativno da odluči da li neko ima pravo na reč ili na repiliku ili nema. Tako će isto biti i kada se usvoji kodeks. Ukoliko se ne poštuje poslovnik u radu parlamenta, ukoliko se ne poštuju zakoni i menjaju se zbog pojedinaca koji ih nisu poštovali, šta onda tu može da uradi jedan kodeks?", pita se Ćulibrk.

Ispadi poslanika i do sada su se kažnjavali novčano i izbacivanjima sa sednica. Pitanje je i da li će nova pravila ponašanja koja bi, osim javnog izvinjenja, uvođenja etičkog saveta koji bi pratio ponašanje narodnih predstavnika, kao i novčane kazne, moći da reše probleme u Skupštini Srbije.

Podsetimo, juče je tokom burne skupštinske rasprave o budžetu bilo grubih reči, a čak i kada je bilo mirno, poslanici su upozoravali ministra finansija da treba da ih sluša, a ne da kamerom snima salu.

Pročitajte još: Uvrede na sednici, Živković izbačen.

Pročitajte još: "Ministre, jeste li vi kamerman?"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.