Srpsko voće za rusko tržište

Izvor: RTS, 13.Jul.2011, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko voće za rusko tržište

Veliko interesovanje inostranih kupaca za voće iz gročanskog kraja. Prema podacima Privredne komore Srbije, izvoz ranog voća u Rusiju porastao za 20 odsto.

Trešnja je i ove godine dobro rodila, a voćari su ubrali i do 15 tona ploda po hektaru. Najbolje su prošli proizvođači iz okoline Grocke, koji imaju i najveći broj stabala s obzirom na veličinu poseda.

"Sa trešnjom smo dobro prošli, cena je dobra i kreće se od 150 do 280 dinara. Za Rusiju je otišlo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 90 odsto", kaže Miroljub Matejić iz Ritopeka kod Grocke.

Voćari domaćim i inostranim kupcima nude i kajsiju. Najveći kupci dolaze iz Rusije, Kazahstana, Moldavije, a samo iz Ritopeka i drugih sela u opštini Grocka dnevno put Rusije odlazi desetak hladnjača. Cena kajsije, kako ističu proizvođači, nije se menjala nekoliko godina.

"Cena iznosi 60 dinara za kilogram, a kajsije odlaze za tržište Rusije, Moskve i Sankt Peterburga", kaže Lena Modirka iz Moldavije.

"Unazad pet, šest godina, od kako su u Ritopek došli Rusi, nemamo problema sa plasmanom trešnje i kajsije", kaže Momčilo Kolarević.

Kolarević ističe da čim izmere robu plaćaju je u gotovini.

U Privrednoj komori Srbije tvrde da se, u poređenju sa istim periodom lane, sada izvoze veće količine, po boljim cenama.

"Podaci pokazuju da je izvoz ranog voća u Rusku federaciju porastao za 20 odsto, pa bi prihod trebalo da iznosi preko osam miliona dolara", navodi Dejan Delić iz Privredne komore Srbije.

Dobro su rodile višnja i malina, a uskoro će početi i berba kupine, pa stručnjaci predviđaju da će izvoznici već za mesec, dva ponuditi kupcima zamrznute plodove.

To će biti i dodatni devizni priliv, pa se od izvoza ranog voća može očekivati i veći udeo u ukupnom izvozu agrara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.