Izvor: Blic, 17.Jan.2018, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-slovački film "Neputovanja" premijerno na Berlinskom filmskom festivalu

U pratećem programu "Generacija" Berlinskog filmskog festivala biće prikazan i srpsko-slovački kratki animirani film "Neputovanja" (Untravel), u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Za  program "Generacija" prijavilo se preko 2000 ostvarenja iz čitavog sveta, a odabrano je 65 najboljih dugometražnih i kratkometražnih filmova iz 39 zemalja. Odabrani filmovi takmičiće se u dve podselekcije: "Generation Kplus" i "Generation 14plus". "Neputovanja" su uvrštena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << među 16 kratkih filmova u selekciji "Generation 14plus".

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi realizovali su svoj novi zajednički projekat u zahtevnoj "stop-motion" tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina. "Neputovanja" je finansirao Filmski centar Srbije, uz podršku Slovačkog filmskog fonda i televizije ZDF/Arte. Producent filma je Jelena Mitrović (filmska kuća "Baš Čelik"), a koproducenti su Eva Pavlovičova i Peter Badač. Dušan Petrović je komponovao muziku, a Milina Trišić montirala film. Za dizajn zvuka bili su zaduženi Vladimir Janković Slonče i Aleksandar Protić. Narator je Maša Mileusnić. Film traje devet i po minuta.

O svom novim filmu autori su rekli sledeće:

- U pitanju je priča o jednoj izolovanoj zemlji, ograđenoj visokim zidom, iz koje je veoma teško, skoro nemoguće putovati. Međutim, Devojčica koja je glavni lik, sve vreme pokušava do otputuje zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo. Da li će uspeti da ode ili ne? Videćete u filmu. Iako je inspiracija za film nastala pre par godina, na osnovu lokalnih priča i trauma, zaista je izazov danas snimati film sa ovakvom tematikom, kada se skoro svakog dana negde na svetu pojavi neki novi zid…

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi su ljubiteljima sedme umetnosti pre svega poznati po njihovoj "Zemlji zečeva" (Rabbitland, 2013), kratkom animiranom filmu koji je upravo u Berlinu nagrađen Kristalnim medvedom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpsko-slovački film "Neputovanja" na Berlinskom filmskom festivalu

Izvor: B92, 17.Jan.2018

Srpsko-slovački kratki animirani film "Neputovanja" (Untravel), u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, biće prikazan u programu "Generacija" na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu, saopštili su iz Filmskog centra Srbije...Autori su objasnili da je u ovom filmu u fokusu priča...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.