Srpsko-mađarska izložba u Briselu

Izvor: RTS, 14.Feb.2013, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-mađarska izložba u Briselu

Izložba religiozne umetnosti Srba u Mađarskoj otvorena je Mađarskom kulturnom centru u Briselu. Izložba je ostvarena u saradnji Balaši instituta, Srpskog crkvenog muzeja u Sent Andreji i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

U Mađarskom kulturnom centru u Briselu otvorena je Izložba religiozne umetnosti Srba u Mađarskoj koja je ostvarena u saradnji Balaši instituta, Srpskog crkvenog muzeja u Sent Andreji i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Postavka obuhvata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 39 ikona i drugih predmeta iz srpskih crkava u Mađarskoj, koji su konzervirani i restaurirani 2010. i 2011. godine u Galeriji Matice srpske.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević kaže da je to izuzetan događaj "budući da je takva izložba prvi put posle 30 godina negde u svetu ovaj put".

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da se već tri godine radi na projektu sa galerijom Matice srpske.

"Želimo da pokažemo koliko je naša umetnost i kultura uticala na umetnost i kulturu drugih naroda, nema ničeg prirodnijeg nego da je pokrajinska vlada nosilac jedne ovakve inicijative, jer je Vojvodina sa svojim različitim kulturama, tradicijama i jezicima najbolja preporuka za ulazak Srbije u EU", objašnjava Pajtić.

Izložba u Briselu priređena je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Ministar kulture u Vladi Srbije Bratislav Petković kaže da je izložbu "začinio" hor Mađara koji pevaju srpsku duhovnu muziku Kornelija Stankovića, Mokranjca. Ocenivši da je to neverovatna impresija usred Brisela, ministar se zahvaljuje Mađarskoj i Balaši institutu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i vladika Budimske eparhije Lukijan i veliki broj briselskih diplomata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.