Srpski traktori za Gabon?

Izvor: RTS, 16.Maj.2011, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski traktori za Gabon?

Postoji interes Srbije i Gabona da se sklope ozbiljni poslovi dve zemlje u oblasti industrije traktora, ocenili ministri poljoprivrede dve zemlje. Otvaranjem afričkog tržišta povećali bi se izvoz i proizvodni kapaciteti, ocenjuju predstavnici domaće industrije.

Ministri poljoprivrede Srbije i Gabona Dušan Petrović i Rejmon Ndong Sima izjavili su na današnjem sastanku da postoji obostrani interes da se sklope ozbiljni poslovi dve zemlje u oblasti industrije traktora. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ministri poljoprivrede Srbije i Gabona Dušan Petrović i Rejmon Ndong Sima razgovarali su i o unapređenju međusobne trgovine, najpre poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, za šta, kako je Petrović istakao, Srbija ima značajne mogućnosti i kapacitete.

Kao perspektivna oblast za saradnju Srbije i Gabona u oblasti agrara prepoznato je i ribarstvo, rekao je Petrović.

Ministri dve zemlje razmatrali su i naučnu saradnju u toj oblasti, kao što je povezivanje poljoprivrednih instituta i institucija, dodao je Petrović.

Petrović je istakao da su odnosi Srbije i Gabona tradicionalno dobri i veoma stari jer datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije, i izrazio nadu da će odnosi dve zemlje vremenom postati sve bolji i jači.

Ministar poljoprivrede Gabona je kazao da je delegacija iz te zemlje došla da poseti Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu i da su zainteresovani za tehnologiju i opremu za poljoprivredu.

Predstavnici srpske industrije traktora ocenjuju da bi uspostavljanje saradnje u oblasti industrije traktora bilo od značaja za unapređenje te industrijske grane, jer bi se otvaranjem afričkog tržišta povećali izvoz i proizvodni kapaciteti.

Generalni direktor Industrije mašina i traktora (IMT) Slobodan Petrović rekao je Tanjugu da srpskoj industriji traktora svako novo tržište treba i mnogo znači.

"U ovom momentu naša tradicionalna tržišta su ograničenog kapaciteta i imaju ograničene mogućnosti kupovine. Mi ne možemo mnogo da podignemo prodaju na domaćem i na tržištu bivše Jugoslavije", kazao je Petrović.

Prema njegovim rečima, širenje srpske industrije traktora na afričko i na svako novo tržište nije samo od velikog značaja za IMT.

"Mi u repro lancu vučemo više od 200 dobavljača, proizvođača komponenti, dobavljača repromaterijala i slično. Svako naše upošljavanje većeg kapaciteta, znači i njima", istakao je Petrović.

"Svakako, ako se na nivou država dogovori nekakav vid saradnja, to nama olakšava nastup na tim tržištima i omogućava da lakše pronađemo odgovarajuće partnere", dodao je Petrović.

Povratak na stara tržišta

Slobodan Petrović podseća da je IMT pre sankcija devedesetih godina izvozio u više od 80 zemalja sveta i da se neka od tih tržišta povremeno opet jave.

"U Alžir smo ponovo izvozili, ali to je povremeno. Ovo što se dešava u severnoj Africi, poremetilo nam je planove. Imali smo gotovo završen dogovor za Libiju, za 500 traktora, kada je ovo izbilo (sukobi u Libiji)", istakao je Petrović.

Generalni direktor Industrije motora Rakovica (IMR) Zoran Radosavljević rekao je da je ta kompanija više decenija prisutna na afričkom tržištu.

Prema Radosavljevićevim rečima, glavni prioritet IMR-a je ne prodaja traktora, nego uspostavljanje poslovnih odnosa koji bi se, kako je rekao, doveli na nivo montaže ili proizvodnje našeg traktora u pojedinim afričkim zemljama.

"Sve te zemlje, pored prioriteta razvoja poljoprivrede, imaju i prioritet industrijalizacije svojih zemalja, i njima odgovara da imaju i proizvodnju traktora", rekao je i dodao da IMR u Egiptu ima montažu traktora već 30 godina.

U sredu (18. maja) šaljemo prvi kontingent traktora koji će se montirati u Etiopiji, očekujemo iste takve korake prema Alžiru i Južnoafričkoj Republici, gde već vodimo pregovore i vrlo su blizu dogovori oko montaže traktora, naveo je Radosavljević.

Prvi čovek IMR-a objašnjava da naši traktori imaju prednost, jer ih afričke zemlje smatraju zapadnim traktorima. Po ceni smo vrlo konkurentni u odnosu na zapadne traktore, a nismo ni Kina, ni Indija, koji su konkurentniji sa cenama, ali zato je njihov kvalitet daleko ispod nivoa srpskih traktora, navodi Radosavljević.

Ukoliko bi se uspostavila saradnja sa Gabonom u oblasti industrije traktora, to bi pomoglo naporima Vlade Srbije da se podignu proizvodnja i još bolje iskorište naši kapaciteti, ocenio je Radosavljević.

On je dodao da su obe fabrike i IMR i IMT, u društvenom vlasništvu, da nisu privatizovane i da bi se poboljšanjem situacije u te dve fabrike možemo nadati nekoj budućoj privatizaciji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.