Srpski tim spreman za navode hrvatske tužbe

Izvor: RTS, 09.Mar.2014, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski tim spreman za navode hrvatske tužbe

Srbija sutra u Hagu počinje izjašnjavanje o tužbi Hrvatske za genocid. Šef pravnog tima Saša Obradović otvoriće izlaganje iznošenjem našeg odgovora na hrvatsku tužbu.

Srpski pravni tim sutra će pred Međunarodnim sudom pravde početi izlaganje iznošenjem odbrane na navode Hrvatske tužbe za genocid, a potom predstaviti protivtužbu Srbije za genocid nad Srbima na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Ispitivanja svedoka neće biti jer se Hrvatska odrekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svog prava da unakrsno ispita sedam svedoka koje je predlozila Srbija i jednog ekspertskog svedoka - Savu Štrbca iz "Veritasa", ali će njihove pisane izjave biti priključene dokaznom materijalu.

Šef pravnog tima Saša Obradović otvoriće izlaganje predstavnika srpske protivtužbe pred MSP-om iznošenjem našeg odgovora na hrvatsku tužbu tako i osnovnih elemenata iz protivtužbenog zahteva.

"Najpre ćemo odgovoriti na navode hrvatske tužbe koje smo imali priliku da čujemo tokom prošle semice, a potom u drugoj polovini nedelje, predstaviti naš protivtužbeni zahtev, na koji će kasnije Hrvatska takođe imati mogućnost da odgovori, rekao je Obradović u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Potom će profesor iz Kanade Vilijem Šejbas govoriti o tumačenju Konvencije o genocidu u svetlu presude u "bosanskom slučaju" iz 2007. godine i naknadne jurisprudencije međunarodnih sudova, koja je tu presudu uglavnom podržala i uzela je za svoj autoritet, ukazao je Obradović.

"To je za nas veoma bitno jer će se na taj način pokazati sudu da je tumačenje koje je sud tada imao, a koje Hrvatska danas smatra restriktivnim na neki način, zapravo postalo autoritativno i da ovo što Hrvatska traži od suda - da se ti standardni prošire, nije osnovano", ukazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, zadnji deo izlaganja tokom sutrašnjeg tročasovnog zasedanja suda će se odnositi na pitanje dokaza.

Obradović je napomenuo da je Srbija pozvala sedam svedoka i jednog ekspertskog svedoka Savu Štrbca u tom sporu.

"Mi smo postigli sporazum da umesto glavnog ispitivanja svedoci daju izjave u pisanoj formi i da se odmah krene na unakrsno ispitivanje... Ali kako Hrvatska nije želela nijednog našeg svedoka da ispituje, oni se neće lično pojaviti pred sudom, ali njihove izjave će se pojaviti na sajtu MSP-a na kraju usmene rasprave 1. aprila", ukazao on.

Ukazujući da je načelni stav suda da ne treba praviti razliku u dokaznoj vrednosti izjavama svedoka koji su unakrsno ispitani i onih koji su izjave dali u pisanoj formi, šef srpskog pravnog tima je istakao da se dokazna vrednost ceni u svetlu svih drugih dokaza i njihovoj konzistentnosti sa drugim dokaznim materijalom.

Osim opisanih zločina u periodu od 1991. do 1995. u Hrvatskoj, protivtužba predočava istorijski kontekst događaja osvrćući se i na period od 1941-1945. godine, radi lakšeg razumevanja dogadaja koji su usledili od 1991-1995. godine.

U dokumentu koji je podnet Međunarodnom sudu pravde su podaci o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i tokom operacija "Bljesak" i "Oluja".

Pitanje vremenske nadležnosti za odlučivanje

Pored utvrđivanja da li je počinjen genocid u Hrvatskoj od strane jedne ili druge države u sporu, jedno od pitanja koja će sud utvrđivati na zahtev Srbije, je pitanje vremenske nadležnosti za odlučivanje.

Naime, Srbija osporava nadležnost suda za odlučivanje o događajima koji su se desili od 1991. do 27. aprila 1992. godine kada je formirana SRJ, a čiji je pravni sukcesor Srbija.

Kada je 2008. godine sud procenio da je naležan za odlučivanje u tom sporu on nije rešio pitanje vremenske nadležnosti, jer je ocenio da je to vezano za sadržinu spora.

Pored Obradovića u ime Srbije, na optužbe iz Hrvatske sutra će odgovarati i svetski stručnjaci za pitanje genocida, kao što je kanadski profesor Vilijem Šabas i profesori Andreas Cimerman, Kristijan Tams iz Nemačke koji će se baviti pitanjima nadležnosti suda.

Britanski advokat Vejn Džordaš i srpski advokat Novak Lukić će se posvetiti ispitivanju svedoka čije je saslušanje planirano za utorak i sredu.

Usmena rasprava, koja je počela 3. marta izlaganjem hrvatskog pravnog tima, biće zaključena 1. aprila, pošto će od 20. marta uslediti druga rudna prezentovanja argumenata sudu oba pravna tima.

To je završnica spora koji je počeo još 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.