Srpski tekstilci u Nemačkoj

Izvor: RTS, 23.Maj.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski tekstilci u Nemačkoj

Dvadeset dve tekstilne firme iz Srbije, posle 20 godina ponovo su u Frankfurtu, predstavile nemačkim kompanijama sve povoljnosti i pogodnosti proizvodnje u našoj zemlji. Postignuti dogovori i o kompletnom izvozu i doradi pojedinih odevnih predmeta.

U organizaciji republičkog Ministarstva ekonomije, Privredne komore Srbije i SIEPE dvadeset dve tekstilne firme iz naše zemlje posle 20 godina ponovo su u Frankfurtu organizovano predstavile svoje mogućnosti nemačkim kompanijama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje žele ponovo da uspostave poslovnu saradnju i da investiraju u Srbiji.

Tekstilna preduzeća iz Srbije predstavila su saveznom udruženju industrije tekstila i mode u Nemačkoj sve povoljnosti i pogodnosti proizvodnje u našoj zemlji. Postignuti su i konkretni dogovori o kompletnom izvozu i doradi pojedinih odevnih predmeta.

Ljubinka Krlović, vlasnica preduzeća "Znak" iz Pančeva ističe da je izuzetno zadovoljna boravkom u Frankfurtu, jer su prvi put predstavljeni naši kvalitetni proizvodi, a ne jeftina radna snaga.

U zemljama Evropske unije zaštitna odeća je obavezna u svim proizvodnim delatnostima i trenutno je velika potražnja za proizvođačima koji mogu da je proizvode po veoma strogim kriterijumima.

Sekretar Udruženja industrije tekstila u Privrednoj komori Srbije Vesna Vasiljević kaže da je potražnja za ovom vrstom odeće porasla za 280 odsto.

"Posle svih dešavanja u Africi i poskupljenja radne snage u Kini, ali i skupog transporta i energetske krize, širom su se otvorila vrata i našim proizvođačima tekstila i zato ne čudi što Nemci žele baš sa nama da prošire saradnju", kaže Vesna Vasiljević.

U Srbiji je trideset dve hiljade ljudi zaposleno u tekstilnoj industriji, a u Nemačkoj četiri puta više u hiljadu tristo kompanija koje godišnje imaju obrt od 25 milijardi evra.

Za tekstilce iz Srbije izuzetno je važno da što pre osvoje nemačko tržište, jer će to omogućiti direktnu promociju naših proizvoda i veće ulaganje u srpsku tekstilnu industriju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.