Srpski spoljnopolitički prioriteti

Izvor: RTS, 09.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski spoljnopolitički prioriteti

Nastavak diplomatske borbe za očuvanje ustavnog poretka zemlje, ubrzavanje procesa evropskih integracija i poboljšavanje dobrosusedskih odnosa, biće glavne smernice spoljne politike, rekao šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Sonja Liht izabrana za predsednicu spoljnopolitičkog Saveta.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je rekao da će tri magistralna pravca politike Srbije u 2009. godini ostati nepromenjeni u odnosu na prošlu godinu.

"Nastavićemo diplomatsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << borbu za očuvanje ustavnog poretka zemlje, ubrzaćemo proces evropske integracije Srbije, a zajedno sa Srbijom i celog regiona zapadnog Balkana, i radićemo na poboljšavanju dobrosusedskih odnosa u regionu", istakao je Jeremić.

Posle sastanka sa članovima Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva inostranih poslova, Jeremić je rekao da će predstojeća godina u spoljnoj politici biti veoma teška ne samo u Srbiji već i u svetu.

Dodao je da je zbog toga iskoristio priliku da sa članovima Saveta razmeni mišljenje o rezultatima postignutim prethodne i prioritetima za 2009. godinu.

Jeremić je najavio da će se u nedelju i ponedeljak održati Ambasadorska konferencija Ministarstva spoljnih poslova, na kojoj će učestvovati svi ambasadori i šefovi diplomatsko konzularnih predstavništava Srbije.

Svi oni učestvovaće u debati na kojoj će biti precizirani prioriteti spoljne politike.

Sonja Liht predsednik Saveta

Na današnjem sastanku Spoljnopolitičkog saveta MIP-a, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izabrana za novog predsednika Saveta.

Liht je rekla da je za nju velika čast da na mestu predsednika Saveta nasledi Živorada Kovačevića. Dodala je da njena nova funkcija nije posebno značajna u odnosu na ostale članove tog tela, jer se radi o najboljim stručnjacima u spoljnoj politici.

Navela da je neophodno, kako u okviru Savet tako i šire, voditi mnogo ozbiljniju debatu o spoljnoj politici zemlje, jer je za Srbiju kao malu zemlju suočenu sa brojnim izazovima spoljna politika od ogromnog značaja.

Kriza oko snadbevanja gasom, koja je ovih dana pogodila sve zemlje u regionu, pokazala je koliko je značajno da se uspostavlja saradnja među zemljama u regionu, što bi trebalo da se pokaže i na drugim planovima, navela je nova predsednica Spoljnopolitičkog saveta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.