Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski sindrom

Svetska pažnja okrenuta prema Polu Volfovicu, direktoru Svetske banke, još uvek ne jenjava. Ne samo da je pre nekoliko nedelja ceo svet video kako ovaj gazda od para ima rupu na čarapi, nego je usledio novi skandal - otkriveno je da je moćni Pol iskoristio svoj položaj i moć da unapredi svoju devojku i da joj poveća platu. I sve je to uradio ispod žita. Rečju, ponašao se tipično srpski.

Kad je skandal buknuo, Volfovic se izvinjavao, iskreno priznajući da nije uspeo da se otrgne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „sukobu interesa", ali cela stvar se toliko zahuktala da danas svi traže njegovu ostavku, a čak je izgubio i podršku Bele kuće.

Bankar će morati da ode zbog navodne principijelnosti sveta, a njegova ljubavnička neopreznost koštaće ga karijere. Teško je razumeti ovoliku oštrinu prema zaljubljenom čoveku, tim pre što su daleko veći skandali, prolazili sa neuporedivo manje štete. Setimo se samo slučaja Levinski, i Klintona koji laže američki Senat. I nikom ništa. Šta je u ovom slučaju toliko uzdrmalo moralne norme svetskih bankara i njihovih klijenata - nije valjda da je nepotizam za njih nepoznata kategorija? Izgleda da, bar kad se govori o spoljašnjosti ovog slučaja, ono što ne može da se oprosti bilo kom direktoru Svetske banke, simboličkom Baji Patku današnjice - nije ni činjenica da ima rupu na čarapi, niti da ima devojku - njemu se ne oprašta ljudska slabost. Gazda od novca mora da bude jak i da odoli bednim i prizemnim pritiscima običnih smrtnika. Ljubavnički poklon svojoj dragoj, u vidu povišice plate, govori o njegovoj nesolidnosti, nedopustivoj za onoga koji drži najvažnije uzde sveta u svojim rukama. Volfovicu nema spasa.

U Srbiji je ljudska slabost ono što se podrazumeva, i zato bi takav rasplet bio nezamisliv. Nepotizam je ovde nešto kao prirodna pojava - običaji nalažu da se svaki „položaj" posmatra kao lični finansijski projekat, u koji je uključena i familija. Uostalom, ne kaže se ovde slučajno da je „Bog prvo sebi bradu stvorio".

Kad ode iz Svetske banke, slutim da će mu pisma

utehe i razumevanja stići prvo iz Srbije.

www.mirjanabm.com

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.