Srpski poslanici posvećeni borbi protiv korupcije

Izvor: Southeast European Times, 18.Sep.2013, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski poslanici posvećeni borbi protiv korupcije

Jačanje uloge parlamenta i poslanika i motivisanje građana da učestvuju u borbi protiv korupcije glavni su ciljevi nove antikorupcijske organizacije u Srbiji.

18/09/2013

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 18.9.2013.

Srpski parlamentarci i Globalna organizacija parlamentaraca protiv korupcije (GOPAC) nedavno su udružili snage i usvojili akcioni plan za period do 2015. godine.

Njihova zajednička radionica, koja treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da se održi do kraja 2013. godine, odnosiće se na teme kao što su Nacionalna strategija protiv korupcije, Konvencija UN protiv korupcije, nadzor državnih finansijskih troškova i civilni sektor, javne finansije, etički kodeksi i zakon o lobiranju, uz istovremeno podizanje svesti o nastojanjima protiv korupcije.

„Mi smo napravili jedan ambiciozan plan aktivnosti do 2015. godine. Te aktivnosti će podrazumevati jačanje kapaciteta i uloge parlamenta i poslanika kao pojedinaca u borbi protiv korupcije, uz istovremeno motivisanje svih građana Srbije da prijavljuju korupciju“, rekao je zaSETimesZoran Babić, predsednik Izvršnog odbora GOPAC-a.

Babić kaže da je parlament nekada bio predstavljen kao institucija sa samo zakonodavnom funkcijom, ali ne toliko i u svom izvršnom svojstvu i dodaje da će članstvo u GOPAC-u unaprediti obe uloge parlamenta.

„Zakonodavna i kontrolna funkcija imaju isti prioritet. Koristićemo se svim znanjima i iskustvima i zakonima koje su u borbi protiv korupcije doneli drugi parlamenti i trudićemo se da ih implementiramo“, navodi Babić.

Zoran Gavrilović, direktor programa Društvo protiv korupcije Biroa za društvena istraživanja, rekao je da je aktivno učešće poslanika u ovim nastojanjima dvostruko: usvajanje novih zakona i kontrola vlade.

„Značaj učešća poslanika u borbi protiv korupcije proističe iz činjenice da su deo zakonodavne vlasti koja, pored kreiranja zakona, ima zadatak da kontroliše izvršnu vlast. Ovo posebno važi za društva sa nekonsolidovanom demokratijom u kojima je korupcija sistemskog karaktera, a Srbija je upravo takvo društvo“, rekao je Gavrilović za SETimes.

„Razvoj integriteta predstavnika građana je najdirektniji način borbe protiv korupcije. Njihovi glavni ciljevi bi trebalo da su ograničena i kontrolisana izvršna vlast od strane parlamenta, jačanje integriteta u politici, kao i unapređenje rada skupštinskih odbora koji bi se kroz javna saslušanja bavili slučajevima korupcije“, dodaje on.

Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, podržava ova nastojanja.

„Kao nestranačko telo, GOPAC treba da unapredi dijalog u parlamentu i doprinese smanjenju prisustva političke propagande, te povećanju i ujedinjenju napora u borbi protiv korupcije, budući da je parlament ključna veza između struktura vlasti, nezavisnih državnih organa i građanskih asocijacija“, izjavio je Stojiljković zaSETimes.

Koliko novi napori protiv korupcije u Srbiji i regionu mogu i koliko će biti efektivni? Recite nam ispod teksta šta mislite o tome.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.