Srpski naučnik iz programa Apolo: Da, sleteli smo na Mesec!

Izvor: VOA, 19.Jul.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski naučnik iz programa Apolo: Da, sleteli smo na Mesec!

Dejvid Vujić, poslednji živi član srpske sedmorke koja je radila na programu Apolo, održao je prezentaciju povodom obeležavanja 50. godišnjice sletanja misije "Apolo 11" na Mesec, u svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta. U izjavi medijima, na pitanje da li je čovek zaista sleteo na Mesec, u šali je odgovario "da nije" i da su oni u stvari “mnogo vremena proveli u Diznilendu snimajući sve za film”: “Američka vlada, NASA, svi izvođači, inženjeri potrošili su 25 milijardi dolara, u današnjem novcu je to 112 milijardi dolara u svemirsko istraživanje pod nazivom program Apolo. Mi smo zaista spustili čoveka na Mesec i da odgovorim na vaše pitanje da li smo zaista sleteli na Mesec – uživam da ispričam priču Baza Oldrian, koji je zaista hodao po Mesecu i koga su pitali isto pitanje, a on je odgovarajući na to tresnuo čoveka u lice i odgovorio mu – da, sleteli smo na Mesec”, rekao je Vujić. Odgovarajući rado na pitanja novinara o projektu od pre 50 godina u kojem je učestvovalo i sedam Srba, Vujić objašnjava da su razlozi za odlazak na Mesec u ono vreme bili različiti: ​“Kao odgovor na sovjetski program 'Sputnjik', predsednik Kenedi je dao obećanje da ćemo spustiti čoveka na Mesec. Naš originalni cilj je bio da istražimo Zemljinu orbitu, da utvrdimo kako ćemo preživeti u bestežinskom stanju. Drugi cilj je bio da utvrdimo da li je Mesec stvarno veliki kolut sira ili je sastavljen od nekog materijala, koji bi mogao biti u jednom trenutku dostupan zemljanima”. Vujić boravi u Srbiji do 28. jula, u organizaciji ambasade Sjedinjenih Država i kako je planirano, tokom posete će o svom životnom iskustvu, američkom svemirskom programu i o tome koliko su srpsko-američki naučnici bili važni za istraživanje svemira, održati niz predevanja studentima, zvaničnicima vlade, članovima akademske zajednice i drugima.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dejvid Vujić: Hteli smo da vidimo da li je Mesec kolut sira ili nešto drugo

Izvor: VOA, 19.Jul.2019

Dejvid Vujić, poslednji živi član srpske sedmorke koja je radila na programu Apolo, održao je prezentaciju povodom obeležavanja 50. godišnjice sletanja misije "Apolo 11" na Mesec, u svečanoj sali Mašinskog fakulteta u Beogradu, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.