Srpski lakši od matematike

Izvor: RTS, 16.Maj.2011, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski lakši od matematike

Prvi rezultati probe mature pokazali da učenici imaju veće znanje iz srpskog jezika nego iz matematike, izjavio pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić. Veliki odziv učenika, iako testiranje nije bilo obavezno, istakao Kostić.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić rekao je da su, prema prvim rezultatima, đaci osmih razreda bolje uradili probni maturski test iz srpskog jezika nego iz matematike.

Na probnom testu, koji su osmaci radili pre dva dana, nisu uočeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veći nedostaci niti nelogičnosti, naveo je Kostić za Tanjug i ocenio da je testiranje proteklo u najboljem redu.

Prema njegovim rečima, važnije od samih rezultata jeste to što su đaci "osetili atmosferu" ispita, shvatili da ne mogu da prepisuju, "razbili" su tremu.

"U suštini, najviše su zadovoljni oni koji su do sada redovno učili i pripremali se", ocenio je Kostić.

"U školama u kojima su rezultati poznati, na testu iz srpskog nijedan đak nije imao nula poena, a bilo je i slučajeva sa maksimalnih 20 bodova", kaže Kostić i dodaje da je odziv učenika bio odličan, iako testiranje nije obavezno.

Pomoćnik ministra je naveo da je oko 99 odsto đaka osmog razreda radilo testove, odnosno ispit nije obavljen samo u 65 škola u Srbiji, od 1246, jer su đaci bili na ekskurziji, ili su imali ranije zakazanu radnu subotu.

Đaci koji nisu radili probno testiranje, imaće novu priliku da pokažu znanje u subotu, 21. maja, a sam završni ispit zakazan je za 23. i 24. jun.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.