Izvor: Blic, 08.Nov.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski krov najlepši u Evropi

U austrijskom dvorcu Segau u Štajerskoj apartmanski kompleks „Zlatibor 1000" pokriven crepovima fabrike „Potisje Kanjiža" proglašen je za pobednika Međunarodnog konkursa za izbor najlepšeg krova u kategoriji individualnih stambenih zgrada. „Kuća u nizu" u naselju Sloboda na Zlatiboru predstavljala je Srbiju na ovom takmičenju, održanom pre nedelju dana, jer je proglašena najlepšim krovom na nacionalnom nadmetanju.



– Prvi put smo ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << manifestaciju u zemlji organizovali 2003. godine na stogodišnjicu fabrike, a prošle godine grupacija „Tondah" prihvatila je našu inicijativu i raspisala je konkurs u svim zemljama Evrope gde ova austrijska kompanija ima fabrike. Od ove godine prvoplasirani krovovi nacionalnih takmičenja zastupaju svoje zemlje na međunarodnom konkursu – kaže Ištvan Jenei, generalni direktor „Potisja Kanjiže".

U finalu konkursa, u konkurenciji krovova iz 12 evropskih zemalja, dominirao je engobirani biber crep braon boje iz Kanjiže koji je pokrivao krov četiri lamele površine 1.600 metara kvadratnih. Investitor je „Sanidei" iz Obrenovca, po projektu Slobodana Krivokapića i Milice Milašinović iz biroa „MetriCo" iz Beograda. Krov su postavili radnici SZR „Marko tesar" iz Gornjeg Tavankuta, koje je predvodio vlasnik Marko Čik, tesar. On je primio priznanje i nagradu u iznosu od 3.500 evra za projektanta, investitora i izvođača.

– Krovove koji su učestvovali na konkursu ocenjivao je i vrednovao najpre nacionalni, a potom i internacionalni žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka. Ovo je priznanje našem građevinarstvu u celini koje potvrđuje da u zemlji imamo kreativne i zanatskim umećem nadarene ljude koji primenom najboljih materijala mogu u delo da sprovedu i najsloženije zahteve investitora – izjavio je Aleksandar Beronja, rukovodilac marketinga „Potisja Kanjiže".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.