Srpski genijalci u Jahuu

Izvor: Blic, 16.Mar.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski genijalci u Jahuu

Mladi doktorandi, ali iskusni naučnici Mihajlo Grbović, Vladan Radosavljević i Nemanja Đurić stigli su kao veliko pojačanje u laboratoriju koja okuplja samo vrhunske IT stručnjake iz SAD, Kine, Indije, Rusije, Turske, Argentine. Nemanja Đurić, Mihajlo Grbović, Vladan Radosavljević

- Odlično su nas prihvatili. Osećamo se kao deo velike naučne porodice. Već smo ih naučili da kuvaju domaću kafu i par reči na srpskom, a i mi učimo jako puno o drugim kulturama i običajima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jedino je problem što smo malo bolji od svih u basketu koji igramo dva puta nedeljno - kroz osmeh poručuju mladi srpski genijalci.

Mihajlo Grbović

Mihajlo Grbović je završio doktorat iz oblasti machine learninga na Univerzitetu Temple u Filadelfiji. Pre toga je završio master studije iz oblasti telekomunikacija i obrade signala na Fakultetu tehničkih nauka, Unverzitet u Novom Sadu.

Nemanja Đurić

Nemanja je odbranio doktorat na Univerzitetu Temple u Filadelfiji. Pre toga je završio master studije iz oblasti mikroračunarske elektronike na FTN u Novom Sadu.

Vladan Radosavljević

Vladan je rođen u Valjevu, i sa ponosom ističe da je pohađao specijalizovano matematičko odeljenje Valjevske gimnazije. Posle završenih studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, odlazi na doktorske studije na Temple univerzitetu.

Sva trojica maheri su za machine learning, odnosno automatsko učenje kompjutera da obavlja neke operacije. U Jahu laboratoriji oni rešavaju probleme vezane za veštačku inteligenciju i statistiku kao što su personalizacija novinskih članaka (kom korisniku pokazati koje članke i kako sortirati) i personalizacija reklama (kom korisniku pokazati koje reklame). Da bi bili što uspešniji imaju neverovatne uslove za rad, a njihovo radno mesto daleko odskače od klasične slike naučnika zarobljenog među starim mašinama i knjigama.

- Oduševljeni smo veličinom kampusa i sadržaja koji su tu samo za uživanje zaposlenih. Uz besplatnu hranu i fitnes centar, tu su i tereni za odbojku na plaži, košarku i tenis, kao i “sobe zabave” na svakom koraku, gde možete da se odmorite uz partiju bilijara ili stonog fudbala. Kao i da odigrate neku od omiljenih video igrica - pričaju oni.

Ipak, pored primenjenog rada, u obavezi su da ispoštuju i dug prema akademskoj zajednici. Zato često drže predavanja, pripremaju i izdaju radove na naučnim konferencijama i časopisima. Veliki broj naučnika iz laboratorije ima veoma blisku saradnju sa profesorima sa američkih fakulteta koji se bave njihovom oblašću, kao što su Stenford, Karnegi melon, MIT.

A koliko je teško dobiti posao u tako prestižnoj laboratoriji pokazuju i rigorozni intervjui koje čak i vrsni matematičari i IT-ovci teško prolaze.

- Dobar kandidat treba da bude stručnjak u oblasti machine learninga sa serijom dobrih publikacija u najboljim naučnim časopisima i konferencijama. Prvo kandidat drži predavanje o svom dosadašnjem radu. Zatim sledi detaljna provera znanja u rešavanju praktičnih i teoretskih problema - kažu naši genijlaci.

Njihove porodice veoma su ponosne, a oni kažu da bi se u Srbiju možda vratili u nekom kasnijem periodu karijere ukoliko se ukaže prilika za poziciju gde bi mogli da nastave naučni rad

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski-genijalci-u-Jahuu

Izvor: medio.rs, 16.Mar.2014

Mladi doktorandi, ali iskusni naučnici Mihajlo Grbović, Vladan Radosavljević i Nemanja Đurić stigli su kao veliko pojačanje u laboratoriju koja okuplja samo vrhunske IT stručnjake iz SAD, Kine, Indije, Rusije, Turske, Argentine.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.