Srpski dokumentarci na festivalu u Zagrebu

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski dokumentarci na festivalu u Zagrebu

Među 150 filmova iz 30 zemalja sveta, pet srpskih dokumentaraca takmičiće se za prestižne nagrade najvećeg festivala dokumentarnog filma u regionu Zagrebdoks.

Peti po redu Zagrebdoks, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regionu, biće održan u Zagrebu poslednje nedelje februara. 

Među 150 filmova iz 30 zemalja u više programa u regionalnoj konkurenciji biti prikazivani i filmovi iz Srbije.

Uz već klasičnu regionalnu i međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konkurenciju, zatim program kontroverznih dokumentaraca i novouvedene programe i retrospektive, biće prikazano ukupno 150 dokumentaraca iz celog sveta, od kojih su mnogi nagrađeni na filmskim festivalima, rekao je direktor festivala Nenad Puhovski.

U regionalnoj konkurenciji, od dokumentarnih filmova iz Srbije biće prikazan "21. sekund" Željka Mirkovića, zatim film Marka Jeftića "Bajne vile" koji je osvojio Gran Pri beogradskog "Kratkog metra" i film "Kavijar konekšn" Dragana Nikolića.

Dokumentarni film "Vrela krv" Marka Mamuzića biće prikazan u okviru programa "Kontroverzni Doks".

Filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji takmiče se za nagrade Veliki pečat, dok će Mali pečat biti dodeljen autoru do 30 godina starosti.

Prvi put ove godine dodeljuje se i nagrada za film koji se bori za zaštitu ljudskih prava.

Pretpostavlja se da će najgledaniji film u programu "Kontroverzni Doks" biti "Traganje za olujom" režisera Džeka Barića koji govori o hrvatskom generalu Anti Gotovini, kome se sada sudi u Hagu.

Ove godine na redu je retrosprektiva izraelskih dokumentaraca, a zvezda festivala biće i anonimni autor "Bijes Prvi", koji svojim filmovima s montiranim titlovima ismeva političku scenu u Hrvatskoj, pre svega vladajuću partiju i vladu Ive Sanadera i koji će imati "svoje" autorsko veče.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.