Srpski ćevapi bolji od lazanja

Izvor: Večernje novosti, 14.Maj.2017, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski ćevapi bolji od lazanja

Đanluka Tomazi, čuveni italijanski kuvar, za “Novosti”. Ovaj specijalitet je "hrana s nogu", ali i u restoranu ĆEVAPI su idealna "hrana s nogu"! Uz malo salate, krompira i sosa, i u restoranu i na ulici se mogu jesti male porcije, mnogo praktičnije nego kad jelo "namotavate" na viljušku. Govori ovako, ekskluzivno za "Novosti", čuveni italijanski kuvar Đanluka Tomazi, majstor "finger fuda", kako u svetu zovu "hranu s nogu". Tomazi, inače dugogodišnji reprezentativac >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i kapiten italijanske kulinarske reprezentacije, poznat po specijalitetima od svežih namirnica, ovih dana boravi u Beogradu i otkriva gastronomske tajne u pripremanju i serviranju "finger fuda". Ljubav prema kuvanju, koja ga prati od detinjstva, danas ga svrstava u sam vrh svetskog kulinarstva. - Hrana se ne baca. To su neka kultura i odnos koji dolaze iz porodice, maksimalno se koriste svi hranljivi sastojci i sve mora da bude sveže, raznovrsno i ukusno. "Finger fud" i s te strane ispunjava standarde, jer su porcije male i gotovo da nema ostataka, a gosti u jednom obroku mogu probati više različitih ukusa - kaže nam Tomazi. Iako Srbi na italijanske specijalitete poput paste, špageta i pice gledaju kao na domaća jela, naš sagovornik ukazuje da je najvažnije naći pravi balans ukusa, a prednost daje - pasti. - Italijanska kuhinja nije kompleksna, sve je u svežim sastojcima koji se brzo kuvaju i spremaju i koji u najboljem mogućem svetlu predstavljaju prirodne sastojke koji se koriste. Ono po čemu smo mi kao nacija poznati jeste pasta, koja s maslinovim uljem može da igra glavnu ulogu. Samo kuvanje paste je prava umetnost. Čuveni kuvar je, inače u srpskoj prestonici boravio kao gostujući predavač na master-klas treningu, u "Horeka centru" kompanije "Metro", gde je posebno naglasio da bi svoje umeće u pravljenju "hrane s nogu" pokazao i na ćevapima, verujući da bi 20 grama ćevapa u svakoj porciji savršeno odgovaralo i ukusu naše, mahom gurmanske nacije. ŠKOLjKE, PAPRIKA I ĐUMBIR NEOBIČAN recept, koji se ne meri osobama već zalogajima, poznati kuvar je podelio i sa "Novostima". Za dvadeset zalogaja ovog jela potrebno je: 20 školjki srednje veličine, 200 g žute paprike, 100 g vrhova zelene špargle, 20 g klica crvenog kupusa, 2 g crne soli sipe, 2 limete, 2 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja, 3 g đumbira, 2 g želatina ksantan (zgušnjivač) PRIPREMA: Marinirati školjke na ulju i kori limete, s malo soli i belog bibera, najmanje dva sata. Tanko iseći vrhove špargle, izblanširati i brzo ohladiti. Iseći paprike na komadiće, staviti u lonac s malo ulja, začinite ih, preliti čorbom od povrća i završiti kuvanje. Blendirati, dodati đumbir, procediti i podesiti gustinu dodavanjem ksantana. U tiganju sa malo ulja propržiti školjke sa obe strane. Rasporediti školjke na tanjir i preliti kremom od paprike. Ukrasiti vrhovima špargle i izdancima crvenog kupusa i preko posuti malo crne soli.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Italijanski kuvar priznao: Ćevapi su idealna hrana "s nogu"

Izvor: B92, 14.Maj.2017

Ćevapi su idealna "hrana s nogu". Uz malo salate, krompira i sosa, i u restoranu i na ulici se mogu jesti male porcije, mnogo praktičnije nego kad jelo "namotavate" na viljušku, kaže ekskluzivno za "Novosti", čuveni italijanski kuvar Đanluka Tomazi, majstor "finger fuda"...Tomazi, inače dugogodišnji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.