Izvor: Večernje novosti, 14.Maj.2017, 12:18 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Srpski ćevapi bolji od lazanja
Đanluka Tomazi, čuveni italijanski kuvar, za “Novosti”. Ovaj specijalitet je "hrana s nogu", ali i u restoranu ĆEVAPI su idealna "hrana s nogu"! Uz malo salate, krompira i sosa, i u restoranu i na ulici se mogu jesti male porcije, mnogo praktičnije nego kad jelo "namotavate" na viljušku. Govori ovako, ekskluzivno za "Novosti", čuveni italijanski kuvar Đanluka Tomazi, majstor "finger fuda", kako u svetu zovu "hranu s nogu". Tomazi, inače dugogodišnji reprezentativac >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i kapiten italijanske kulinarske reprezentacije, poznat po specijalitetima od svežih namirnica, ovih dana boravi u Beogradu i otkriva gastronomske tajne u pripremanju i serviranju "finger fuda". Ljubav prema kuvanju, koja ga prati od detinjstva, danas ga svrstava u sam vrh svetskog kulinarstva. - Hrana se ne baca. To su neka kultura i odnos koji dolaze iz porodice, maksimalno se koriste svi hranljivi sastojci i sve mora da bude sveže, raznovrsno i ukusno. "Finger fud" i s te strane ispunjava standarde, jer su porcije male i gotovo da nema ostataka, a gosti u jednom obroku mogu probati više različitih ukusa - kaže nam Tomazi. Iako Srbi na italijanske specijalitete poput paste, špageta i pice gledaju kao na domaća jela, naš sagovornik ukazuje da je najvažnije naći pravi balans ukusa, a prednost daje - pasti. - Italijanska kuhinja nije kompleksna, sve je u svežim sastojcima koji se brzo kuvaju i spremaju i koji u najboljem mogućem svetlu predstavljaju prirodne sastojke koji se koriste. Ono po čemu smo mi kao nacija poznati jeste pasta, koja s maslinovim uljem može da igra glavnu ulogu. Samo kuvanje paste je prava umetnost. Čuveni kuvar je, inače u srpskoj prestonici boravio kao gostujući predavač na master-klas treningu, u "Horeka centru" kompanije "Metro", gde je posebno naglasio da bi svoje umeće u pravljenju "hrane s nogu" pokazao i na ćevapima, verujući da bi 20 grama ćevapa u svakoj porciji savršeno odgovaralo i ukusu naše, mahom gurmanske nacije. ŠKOLjKE, PAPRIKA I ĐUMBIR NEOBIČAN recept, koji se ne meri osobama već zalogajima, poznati kuvar je podelio i sa "Novostima". Za dvadeset zalogaja ovog jela potrebno je: 20 školjki srednje veličine, 200 g žute paprike, 100 g vrhova zelene špargle, 20 g klica crvenog kupusa, 2 g crne soli sipe, 2 limete, 2 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja, 3 g đumbira, 2 g želatina ksantan (zgušnjivač) PRIPREMA: Marinirati školjke na ulju i kori limete, s malo soli i belog bibera, najmanje dva sata. Tanko iseći vrhove špargle, izblanširati i brzo ohladiti. Iseći paprike na komadiće, staviti u lonac s malo ulja, začinite ih, preliti čorbom od povrća i završiti kuvanje. Blendirati, dodati đumbir, procediti i podesiti gustinu dodavanjem ksantana. U tiganju sa malo ulja propržiti školjke sa obe strane. Rasporediti školjke na tanjir i preliti kremom od paprike. Ukrasiti vrhovima špargle i izdancima crvenog kupusa i preko posuti malo crne soli.
Nastavak na Večernje novosti...
Italijanski kuvar priznao: Ćevapi su idealna hrana "s nogu"
Izvor: B92, 14.Maj.2017
Ćevapi su idealna "hrana s nogu". Uz malo salate, krompira i sosa, i u restoranu i na ulici se mogu jesti male porcije, mnogo praktičnije nego kad jelo "namotavate" na viljušku, kaže ekskluzivno za "Novosti", čuveni italijanski kuvar Đanluka Tomazi, majstor "finger fuda"...Tomazi, inače dugogodišnji...