Srpski biznis model: Velike firme ucenjuju male dobavljače

Izvor: Blic, 22.Jul.2013, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski biznis model: Velike firme ucenjuju male dobavljače

Za četiri meseca koliko se primenjuje Zakon o ograničenju rokova plaćanja najviše se disciplinovala država. Mali privrednici kažu da za njih sve po starom. Datu mogućnost da preko sudova naplate ne doživljavaju ozbiljno, jer ako klijenta tuže, gube posao.

Marija Rakić, vlasnica jednog beogradskog restorana koji obrocima snabdeva nekoliko firmi, kaže za „Blic“ da zakon o ograničenim rokovima plaćanja nije doneo nikakve pozitivne promene.

- Jedna građevinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << firma svakog meseca kod nas napravi račun od oko 300.000 dinara. Kada istekne 60 dana, oni nam uplate samo 50.000, a ostatak mnogo kasnije. Pokušala sam nekoliko puta da se pozovem na zakon, ali oni znaju da neću da ih tužim. Na ovoj vrsti ucene funkcionišu svi na našem tržištu - priča Rakić.

Slične strahove imaju i svi koji posluju s bilo kojim trgovinskim lancem u Srbiji, pa umesto da traže ono što im zakonom pripada oni - ćute.

- Trgovinski lanci mi duguju oko 80 miliona dinara iz perioda pre uvođenja zakonskog roka za isplatu od 60 dana. Istina, prve isplate po novom zakonu legle su na vreme, ali sada ispada da oni meni plaćaju mojim novcem. Niko od nas neće da tuži velikog partnera, jer u uslovima male konkurencije prekid poslovanja s jednim klijentom može da znači i definitivan prekid poslovanja - priča jedan od snabdevača nekoliko trgovinskih lanaca.

- Za kašnjenje plaćanja može da se podnese tužba sudu koji je dužan da po hitnom postupku o tome odlučuje. Uz plaćanje fakture i zatezne kamate, dužnika očekuje i trošak od 20.000 dinara po fakturi, kao i prekršajna prijava. Uz to, oštećeni mogu da se jave i nama, pa ćemo i mi podneti prekršajnu prijavu - objašnjava za „Blic“ Nina Samardžić, pomoćnik ministra finansija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Velike firme ucenjuju male

Izvor: B92, 23.Jul.2013, 13:17

Beograd -- Za četiri meseca koliko se primenjuje Zakon o ograničenju rokova plaćanja najviše se disciplinovala država, piše "Blic"...Mali privrednici kažu za "Blic" da za njih sve po starom. Datu mogućnost da preko sudova naplate ne doživljavaju ozbiljno, jer ako klijenta tuže, gube posao...Marija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.