Srpski aktivisti protiv kasetne municije u Vijetnamu (FOTO)

Izvor: Medijski istraživački centar, 24.Mar.2014, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski aktivisti protiv kasetne municije u Vijetnamu (FOTO)

Aktivisti iz Srbije učestvovali su u višednevnoj radionici koja je u Vijetnamu organizovana za žrtve zaostale kasetne municije, u okviru programa Ban advocates, organizacije Handicap International kojim se zagovara zabrana te vrste oružja u svetu.
Aktivisti za zabranu kasetne municije iz Srbije podelili su iskustva s predstavnicima sličnih nevladinih organizacija iz Vijetnama, zemlje koja je i danas ugrožena zaostalim kasetnim bombama iz ratnog perioda pre četiri decenije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar <<
„Ovde sam dosta naučio, posebno od mog prijatelja Fam Ku Tija, koji je 1977. godine posle eksplozije kasetne bombe ostao bez jedne ruke I koji danas živeći u siromašnoj provinciji središnjeg Vijetnama Kuan Tri preko svog projekta osposobljavanja za život pokušava da pomogne sunarodnicima“, rekao je Beti Sladjan Vučkovich, oficir deminer koji je tokom bombardovanja Srbije 1999. ostao bez obe ruke.
Vučkovich kaže da se u Vijetnam uputio kako bi svoja iskustva o bombama, kao i preživljavanju nakon tragedije, pokušao da prenese onima koji i danas stradaju od kasetne municije.
Naveo je da je u Srbiji već dosta učinjeno po pitanju čišćenja terena od kasetne municije i zbrinjavanju žrtava i rekao da se nada da su učesnicima radionice bila korisna iskustva iz Srbije koja im je preneo.
Stanovništvo Vijetnama, gde je siromaštvo veoma izraženo, i dalje je izloženo velikom broju zaostalih, neeksplodiranih bombi iz rata protiv SAD.
U ovoj zemlji od 90 miliona ljudi, van gradskih centara živi se bez struje i puteva, često na obodu prašume, korupcija je široko rasprostranjena i čini Vijetnam jednim od najranjivijih društava u
regionu.
U zemlji s komunističkim uredjenjem u zamahu je privatna privreda, prevashodno zbog jeftine radne snage, pa tako Vijetnamci, pretežno zaposleni u kineskim fabrikama, rade za nadnicu od tri dolara dnevno.










































































































Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.