Srpski aforizmi oduševili Bečlije

Izvor: Politika, 01.Apr.2011, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski aforizmi oduševili Bečlije

BEČ – U organizaciji Srpskog kulturnog foruma (SKF), u Beču je održano veče srpskih aforizama i satire, koje je ujedno bilo i prva prezentacija članova Beogradskog aforističarskog kruga u glavnom gradu Austrije.

Publici u Beču predstavili su se sinoć istaknuti članovi Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak, Dragutin Minić Karlo, Bojan Ljubenović i Aleksandar Čotrić.

Aforističari iz Srbije čitali su svoje aforizme bečkoj publici, koja se smejala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do suza, kratkim, ali oštrim opisima, naše svakodnevnice, političke scene, kao i drugih oblasti sveta koji nas okružuje.

Aforizmi ovih autora na nemačkom jeziku objavljeni su u antologijama aforizama u Nemačkoj 1989. godine i u Austriji 1994, dok su Čotrićevi aforizmi objavljeni i u bečkom književnom časopisu „Podium”.

Pozdravljajući prisutne, predsednik SKF Dragan Mišković naglasio je da ova institucija nastavlja prezentacije kvalitetnih i novih sadržaja u Beču, ovoga puta predstavljajući srpske aforizme.

Veče aforizama počelo je predstavljanjem knjige „Mali bukvar za veliku decu”, prvu srpsku knjigu aforizama koja je objavljena u Beču 1792.godine, a napisao ju je Mihailo Maksimović. Reprint ove knjige objavio je pre dve godine beogradski „Službeni glasnik”.

Gosti iz Beograda ocenili su da je ova knjiga, koja je sada, nakon 219 godina, prvi put predstavljena u Beču, „mala knjiga, ali od velikog značaja”. Ta knjiga, kako su konstatovali, imala je veliki uticaj na srpski aforizam.

Kada je reč o budućnosti aforizama, Baljak je naglasio da je glavna tema ljudska glupost i da zbog toga ne treba brinuti za budućnost.

Tanjug

objavljeno: 01.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.