Srpski Albanci za Veliku Albaniju!

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski Albanci za Veliku Albaniju!

Deo političkih predstavnika Albanaca iz Preševa i Bujanovca podržali su u subotu u Tirani ideju koju promoviše "Lista prirodne Albanije", zasnovanu na političkoj platformi da se mirnim putem objedine delovi teritorija susednih država na kojima Albanci čine većinsko stanovništvo.

Zaključak skupa u Tirani je da će se Lista za "prirodnu Albaniju" obratiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu zahtevom za revidiranje Londonske konferencije konferencije iz 1913 godine, kao i Berlinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kongresa, da bi se, kako se tvrdi, ispravile greške prema Albancima koje su nastale nakon povlačenja osmanlija sa ovih prostora.

Zagovrnik te ideje, koja je promovisana početkom ove godine, je albanski profesor i politički analitičar Koče Danaj koji je bio savetnik tri albanska premijera i direktor je Instituta za regionalne prognoze.

Skupu su prisustvovali predstavnici opštine Preševo Ragmi Mustafa, potpredsednik Orhan Redžepi i predsednik Partije demokratskog progresa Jonuz Musliju.

Skupu nisu prisustvovali lider Partije za demokratsko delovanje i jedini poslanik iz reda Albanaca u Skupštini Srbije Riza Haljimi i funkiconer te stranke i predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

Ragmi Mustafa i Junuz Musliju nisu želeli da komentarišu odsustvo Haljimija sa tog skup, a sam Haljimi tvrdi da nije dobio direktan poziv. Redžepi, međutim, tvrdi da Haljimi i Kamberi "nisu smeli" da prisustvuju tom skupu od predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Milana Markovića, odnosno, kaže, Vlade Srbije za koju oni rade protiv interesa albanskog naroda u takozvanoj preševskoj dolini.

Ideja "prirodne Albanije" je jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu u kojoj bi oni imali ista prava, a reč je o delovima teritorija Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore i Srbije, rekao je Tanjugu Ragmi Mustafa. On tvrdi da je do "prirodne Albanije" moguće doći mirnim putem, jer ta priča, kaže, nije od juče.

"To je realnost koju podržava Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, kao i mnoge političke partije", rekao je Mustafa.

Musliju je rekao da je uveren u ideju stvaranje prirodne Albanije koja bi omogućila svim Albancima da zajednički uđu u Evropsku uniju.

On je rekao da je 1913. godine napravljena velika nepravda Albancima i da očekuje da će Međunarodni sud pravde to imati u vidu i doneti odluku kojom će ta neprava biti ispravljena.

Režepi tvrdi da "prirodna Albanija" nije nastala tek tako, ona je, kaže, rezultat velikih nepravdi nad Albanskim narodom, kao najstarijem na Balkanu, a koje su im uradili grčki i slovenski režimi.

"Preševska dolina je u pravom smislu reči najokupiranija teritorija od svih Albanskih krajeva na Balkanu. Srpska Žandarmerija je prisutna na pretek i najmanje pet puta dnevno se kreće po svim selima i gradovima - Presevu i Bujanovcu", rekao je Redžepi Tanjugu.

On tvrdi da su investicije na jugu Srbije u odnosu 15 prema jedan u korist najrazvijenih opština i sedam prema jedan u korist najnerazvijenih opština u Srbiji.

"Devet godina je prošlo da je Žandarmerija kidnapovala devet Albanaca kojima se u Beogradu neopravdano sudi za ratne zlocine nad Srbima", rekao je Redžepi.

Najzad, tvrdi Redžepi, Preševo i Bujanovac su do 1956. godine bili pod administracijom Kosova. On ukazao i da je bivši američki predsednik Džordž Buš juna 2007. godine u Tirani rekao da treba prekinuti osovinu Beograd - Atina u zamenu za trougao Tirana - Atina - Beograd.

Haljimi, međutim, tvrdi da je reč o ideji koja nema naročitu specifičnu težinu i u prilog tome naveo da mu nisu prisustvovali predstavnici Albanaca s Kosova. On je rekao da je reč o najobičnijem "folklorizmu i prikupljanju jeftinih političkih poena", kao i da sve to ne predstavlja nikakvu novinu.

Haljimi tvrdi da njegovi sunarodnici, koji su prisustvovali tom skupu, na žalost imaju podršku i pojedinih političkih partija, pa i državnih struktura iz Srbije što se, kaže, pokazalo kada je rušena vlast u Preševu, ali i u radu Koordinacionog tela za jug Srbije i formiranju nekih koalicija koje nisu imale nikakvo političko opravdanje.

Haljimi je rekao i da se Danaj oduvek bavio pitanjem položaja i života Albanaca u državama u okruženju, ali da je on bez ikakvog političkog značaja u Tirani.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.