Srpske crkve pod nadzorom KPS

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske crkve pod nadzorom KPS

Nedopustivo je da oni koji su sravnili sa zemljom više od 150 naših manastira i crkava sada učestvuju u tobožnjem „čuvanju“! Ne mogu rušitelji da budu „mirotvorci“ i „čuvari“ naših svetinja - rečeno je Glasu javnosti u Eparhiji raško-prizrenskoj povodom odluke da obezbeđenje hramova Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji preuzme kosovska policija umesto agencija za obezbeđenje koje su to do sada radile.

Ova skandalozna odluka još jedan je dokaz da je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << delu perfidno sprovođenje plana Martija Ahtisarija u obezbeđivanju religioznih i kulturnih objekata srpske baštine.

Prvojerarh Raško-prizrenske eparhije vladika Artemije juče nije želeo da za naš list prokomentariše ovu odluku, ističući da je počeo vaskršnji post i da prvi dan želi da provede u tišini i molitvi, bez izjava za medije.

Vladika je prethodnih dana metaforično konstatovao „da bi to bilo isto kao kada biste kozi dali da čuva kupus, ili vuku da čuva kozu“. „Za nas je potpuno neprihvatljivo da oni koji su porušili naše svetinje sada navodno brinu o njima. Jasno je da ne možemo verovati u njihove dobre namere“, rekao je vladika Artemije.

U Prizrenu je za tu namenu angažovano 40 policajaca, rečeno je u policiji. Pored sedam crkava u Prizrenu, policija će uskoro obezbeđivati i tri crkve u Orahovcu i isto toliko u Suvoj Reci. Policijski major Lumni Graišta, šef regionalne operative u Prizrenu, rekao je da je to izuzetno značajan zadatak za policiju.

PALJENI NAOČIGLED KFORA I UNMIKA

Sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, a naročito najveći hramovi, neprestano su na meti šiptarskih terorista još od sredine juna 1999. godine. Osim Pećke patrijaršije, Visokih Dečana i Gračanice, koji su više puta granatirani ali, na sreću, nisu oštećeni, gotovo da nema srpskog manastira koji nije teško oskrnavljen, zapaljen ili srušen. Devič je, podsetimo, paljen čak dva puta (1999. i 2004.), a sličnu sudbinu doživeli su i gotovo svi prizrenski hramovi (Bogorodica LJeviška, Sveti arhangeli, Saborni hram Svetog Đorđa, Zočište...),. Ako se zna da su sva ova zlodela počinjena naočigled Kfora i Unmika, samo se može pretpostaviti šta bi se sa srpskim hramovima događalo ako bi ih „(sa)čuvali“ „mirotvorci“ iz kosovske policije, u kojoj se nalazi većina bivših pripadnika terorističke „OVK“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.