Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Srpske) Moravice i Jusići

Da li znate gdje se nalaze Moravice? Vjerovatno ste pomislili da je riječ o nekom pitomom šumadijskom selu ili eventualno varošici u Češkoj. Pa ipak, Moravice su naselje u sastavu Vrbovskog, u Gorskom Kotaru, nadomak Rijeke.

Dokumenti svjedoče da su se Srbi ovdje naselili u vrijeme Frankopana i Zrinjskih, a prije 350 godina mjesto je nosilo naziv Moravice. Moravice su mijenjale naziv kroz istoriju, da bi 1921. dobile ime Srpske Moravice. Od 1993. godine ponovo su samo Moravice. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << razvoj mjesta značajna je izgradnja pruge Zagreb - Rijeka, u drugoj polovini 19. stoljeća. Broj stanovnika Moravica je varirao, u neka srećnija vremena dostizao je nekoliko hiljada duša, danas nešto manje od hiljadu. Većinsko stanovništvo vijekovima je srpsko, mada zajedno sa Srbima žive i Hrvati i manji broj drugih. Drugi svjetski rat donio je stradanja, posebno viđenijih Srba. Interesantno je da su iz Moravica poznati hrvatski glumac Pero Kvrgić, srpski slikar Đorđe Petrović, srpski akademik Nikola Hajdin i mnogi drugi. Ono najbitnije, mjesto je izbjeglo stradanje tokom zla devedesetih godina, uprkos krokodilskim suzama iz Beograda o ugroženosti Srba, kojima su "svi vozovi otišli", i zagrebačkih priča o kamionima oružja koji su dopremani u Moravice i planovima da se Moravice uz pomoć Riječkog korpusa JNA povežu s Krajinom. Mudrost lokalnog stanovništva, pa i lukavstvo, učinili su da Moravičani sačuvaju svoja imanja, kuće i ono najvrednije - živote! Za ovo mjesto prvi put sam čuo prije dvadesetak godina, kada je ogromna većina mještana, na izborima, glasala za HDZ. Pobjeda je, naravno, proslavljena uz srpske pjesme.

Jusići su pretežno bošnjačko selo u opštini Zvornik. Po popisu iz 1991. godine ovdje je živjelo pet stotina duša. Od tog broja, 73 stanovnika su se izjasnila kao Srbi, ostalo su bili muslimani. Tokom rata devedesetih Jusići su teško postradali. Samo u julu 1991. nastradalo je pedeset stanovnika ovog sela, da bi se svi ostali Bošnjaci našli u izbjeglištvu. Po okončanju rata, Jusići su postali sinonim povratka u opštini Zvornik, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Glavni problem danas čini nezaposlenost, tako da se živi od poljoprivrede, ali i od pomoći djece i rodbine iz Švedske, Danske i drugih zemalja. Na posljednjim, lokalnim izborima u BiH, Jusići su većinski glasali za SNSD, vladajuću partiju, Milorada Dodika. Bio je to, prije svega, šamar za SDA, očigledno su iznevjerena obećanja. Priča o kupovini glasova, u ovom slučaju, djeluje mi zaista neukusno. Mislim da je u pitanju ne samo revolt, već i želja da se konačno prestane glasati plemenski. Da najzad lični interesi i interesi lokalne zajednice budu iznad nacionalnih. Nesumnjivo, glasalo se za ličnosti od kojih mještani očekuju boljitak. Otuda i moja paralela između Moravica u Hrvatskoj i Jusića u BiH.

Mislim da opštinska vlast treba da prepozna pruženu ruku i da da šansu i maksimalno uzvrati podršku mještanima Jusića. I ne samo opštinska vlast, već i republička. Zašto da ne, da i premijerka ili i sam predsjednik Dodik ne obiđu ovo mjesto i prihvate ispruženu ruku.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.