Izvor: B92, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska zajednica za Vasiljkovića

Sidnej -- Srpska zajednica u Australiji obećala da će finansirati odbranu Dragana Vasiljkovića kako ne bi bio izručen Hrvatskoj.

Srpska zajednica navodi da će pred najvišim sudom te zemlje platiti odbranu kako bi sprečila izručenje Vasiljkovića, poznatog i kao Kapetan Dragan, Hrvatskoj. Vasiljković, koji živi u Australiji, a ima i srpsko državljanstvo, uhapšen je januara 2006. i u zatvoru čeka odluku o zahtevu Hrvatske za izručenje, u kojoj je optužen za ratne zločine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Grupa "Srbi za pravdu i demokratiju" saopštila je da je prikupila 500.000 australijskih dolara i da namerava da sakupi još toliko kako bi Vasiljković mogao da se brani pred vrhovnim sudom.

"Mi ćemo platiti. Nije važno koliko će koštati niti koliko će trajati, nije važno ako košta i milion dolara", rekao je Džordž Bubalo, predsednik komiteta. "Dragan je australijski državljanin", dodao je on.

Prošlog vikenda je jedan sud Australije odlučio da postoji osnov za izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj, a njegovom timu advokata dao je 15 dana da uloži žalbu.

Hrvatska tvrdi da je Vasiljković odgovoran za mučenje i ubistvo hrvatskih vojnika i civila i ubistvo jednog stranog novinara dok je bio komandant srpske paravojne jedinice tokom rata u Hrvatskoj, od 1991. do 1995.

Dragan Vasiljković se u Australiju preselio kada je imao 12 godina, ali se vratio u Srbiju 1991.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.