Srpska vojska u vrhu svetskog vojnog padobranstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska vojska u vrhu svetskog vojnog padobranstva

BEOGRAD - Padobranci Vojske Srbije učestvovali su na 26. međunarodnom vojnom padobranskom takmičenju "Lipfest" na Rod Ajlendu u SAD, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Kako je navedeno, padobranci VS su u konkurenciji 289 padobranaca iz 11 zemalja osvojili peto mesto, dok su pobednici takmičenja bili padobranci američke vojske.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su padobranaci VS u konkurenciji ekipa van SAD osvojili drugo mesto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Ovim uspešnim predstavljanjem u SAD-u, pripadnici Vojske Srbije su pokazali da se naši padobranci nalaze u samom vrhu svetskog vojnog padobranstva", istaklo je ministarstvo.

Pored domaćina SAD , takmičari su bili iz Nemačke, Bugarske, Salvadora, Perua, Ekvadora, Nigerije, Hondurasa, Kanade i Velike Britanije i Srbije.

Janićijević najbolji

Vojsku Srbije su predstavljali potpukovnik Slobodan Jovanović, kapetan Goran Stojanović, zastavnici Radmila Ačurić, Miroljub Janićijević i Siniša Mićić, svi pripadnici Specijalne brigade VS.

Najbolji rezultat u ekipi VS na takmičenju održanom početkom avgusta postigao je zastavnik Miroljub Janićijević.

Skok desantnim padobranom

Svrstani u 66 četvoročlanih timova, takmičari su imali zadatak da iskoče iz helikoptera CH-47 Ćinook sa 450 metara i da se, uz pomoć desantnog padobrana, spuste što bliže meti označenoj narandžastim slovom X.

Po prizemljenju takmičari su morali da, noseći padobran, dođu do centra mete. Tim koji je to postigao za najkraće vreme iz tri skoka je bio pobednik. Desantni padobran ima ograničenu mogućnost upravljanja tako da je, pored znanja i veštine, bilo potrebno i malo sreće.

Ovo takmičenje vojnih padobranaca održava se od 1982. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.