Srpska trilogija, juriš za povratak kući

Izvor: RTS, 23.Nov.2013, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpska trilogija", juriš za povratak kući

Drama "Srpska trilogija" koju su prema istoimenom romanu Stevana Jakovljevića napisali Miodrag i Svetolik Nikačević izvedena u Narodnom pozorištu. Predstava podseća na stradale dobrovoljce koji su, jurišajući na bugarski rov, hteli da ubrzaju kraj rata i svoj povratak kući.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta premijerno je izvedena drama "Srpska trilogija" koju su po istoimenom romanu Stevana Jakovljevića napisali Miodrag i Svetolik Nikačević. Tekst je, za ovo izvođenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << adapatirao Slavko Milanović, a "Srpsku trilogiju" režirao je Slavenko Saletović.

Šta su uradili, uradili su. Šesnaest uniformisanih pred izlazak na scenu. Oni predstavljaju odred srpskih dobrovoljaca koji su jurišali na bugarski rov. Hteli su da ubrzaju rat, išlo im se kući, a predstava je o danu njihovog stradanja.

Reditelj Slavenko Saletović kaže da ova predstava nema nikakvu ambiciju da podučava, ali želi da podseti na nešto što se zaista dogodilo u Srbiji.

U ulozi Stevana Jakovljevića, potporučnika artiljerije, je prvak Ivan Bosiljčić.

"Postoje samo tri priziva, a to su pesništvo, monaštvo i vojništvo. Osećam se svečano. Uniforma nosi izvesnu odgovornost", kaže Bosiljčić.

Vuku Kostiću, ovde kapetanu Stojanoviću, dobro stoji uniforma i voli je.

Kostić je rado služio vojsku, a i glumio je nekoliko komandujućih likova. Evo šta je ovoga puta shvatio.

"To je ljubav prema otadžbini koja je pored ljubavi prema porodici i voljenoj osobi. Mislim da to ide odmah posle toga, na trećem mestu", naglašava Kostić.

Dok čekaju znak za juriš, oni dokoličare, dremaju. Veliko nadahnuće svelo se na retke pošalice. Izgovara se tekst u kome su likovi dati imenom i činom, manje životno i ljudski.

Nema materijala za veliku glumu i složene karaktere. Patriotski zanos ostaje na rečima, a to je nescenična, vojna retorika.

Pesma "Tamo daleko" na kraju predstave izaziva očekivanu reakciju, publika ustaje i dugo aplaudira.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.