Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska sela i po 20 sati bez struje

Srpska sela i po 20 sati bez struje

KOSOVSKA MITROVICA - Više od 30.000 Srba u selima centralnog Kosova, oko Gračanice, i u Štrpcu u podnožju Šar-planine, gde živi 11.000 Srba, od pre nedelju dana ostaje i po 20 sati bez struje.

To je za 'Blic' potvrdio predstavnik srpske zajednice iz Lipljana Borivoje Vignjević.

- Stroge restrikcije struje su na snazi prema srpskim selima u centralnom Kosovu: Gračanici, Radevu, Skulanevu, Lepini, Suvom Dolu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Donjoj i Gornjoj Gušterici, Dobrotinu i drugim mestima, a tako je i prema srpskoj enklavi Štrpce na krajnjem jugu Kosova. Još nam niko ne objašnjava šta je razlog tih restrikcija. Nedostatak struje preti da izazove humanitarnu katastrofu. Domaćinstva već izbacuju spremljenu zimnicu iz zamrzivača - kaže Vignjević.

U Kosovskoj energetskoj korporaciji kažu da kosovske termoelektrane u Obiliću proizvode nedovoljno struje i da su restrikcije neminovne.

- U ovom momentu dnevne potrebe Kosova za strujom su oko 800 miliona megavata, a termoelektrana u Obiliću proizvede tek 517 miliona. Termoelektrane rade smanjenim kapacitetom i to je razlog što nema struje - kaže direktor 'Elektrodistribucije' u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Aleksić.

On je potvrdio da se Unmik još nije oglasio povodom ponude Beograda da Kosovu u zimskom periodu isporuči 300 miliona kilovata električne struje kako ne bi došlo do humanitarne katastrofe.

Zbog nedostatka struje, Srbi u centralnom Kosovu imaju problema i sa snabdevanjem vodom, jer se većina domaćinstava služi hidroforima, a velike poteškoće u radu ima i jedina srpska bolnica u centralnom Kosovu u Gračanici.

- Iz kosovskih termoelektrana nam govore da su restrikcije na snazi zbog nedovoljne proizvodnje struje i neplaćanja struje, ali mnogo je veće pitanje šta je sa 700 miliona evra koliko je međunarodna zajednica do sada dala za rekonstrukciju termoelektrana u Obiliću, a od tih rekonstrukcija skoro da nema nikakvih vajdi - kaže elektroinženjer iz Obilića Miodrag Kostić.

Zoran Vlaškalić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.