Srpska privreda (ne)dobrodošla u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 13.Feb.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska privreda (ne)dobrodošla u Hrvatskoj

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja u koju Hrvatska više izvozi nego što iz nje uvozi. Dok u Srbiji posluje oko 200 hrvatskih firmi, a investicije su premašile 500 milona evra, prisustvo srpskih firmi u Hrvatskoj zanemarljivo.

Jedna od malobrojnih zemalja u koju Hrvatska više izvozi nego što iz nje uvozi je Srbija. Prema srpskim podacima, ta razlika je oko 116 miliona dolara, dok je prema hrvatskim izvorima, višak blizu 200 miliona dolara u korist Hrvatske.

U Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posluje oko 200 hrvatskih firmi, a investicije su premašile 500 milona evra, dok je prisustvo srpskih firmi u Hrvatskoj zanemarljivo.

Pokušaj "Galeb grupe" da kupi jednu hrvatsku firmu završio se neuspešno, iako je sve bilo dogovoreno i obezbeđene garancije banaka. Dobili su odgovor da su zakasnili, a da je firmu za koju su bili zainteresovani kupila neka hrvatska firma.

Predsednik "Galeb grupe" Radoslav Veselinović objašnjava da nije problem ako zakasnite, ali jeste to što su se sledećeg dana pojavili natpisi - "uspeli smo da spasimo da srpska firma ne kupi našu tvrtku".

"To ipak znači da je postojao lobi koji nije bio baš za to da dođemo na to tržište", istakao je Veselinović.

Posle toga, "Galeb grup" je osnovao svoju firmu u Hrvatskoj preko koje je nastavio da rade, ali i dalje iz kompanije nisu zadovoljni saradnjom.

Ekonomista iz Zagreba Velimir Šonje navodi da se radi isključivo o ekonomskim faktorima i dodaje da ne veruje da bilo koji politički faktori u ovom trenutku bitno diktiraju tokove razmene roba i kapitala.

Neusaglašenost propisa

U ambasadi Hrvatske u Beogradu kažu da su na hrvatskom tržištu srpske firme dobrodošle.

Ambasador Željko Kuprešak ističe da u proteklih godinu dana, od kada je on na toj poziciji, nije imao slučaj da je neko došao i rekao da ne može iz političkih razloga da se pojavi na hrvatsko tržište.

Kuprešak je pozvao svaku od firmi koja ima takvih problema da se javi Ambasadi Hrvatske.

Velika šansa, smatraju u ambasadi, jeste i u plasmanu poljoprivrednih proizvoda, jer pored četri i po miliona stanovnika, Hrvatsku godišnje poseti i više od 10 miliona turista. Poručuju, međutim, da srpske firme moraju da budu aktivnije. U Privrednoj komori kažu da je problem i u neusaglašenosti propisa.

Direktor Biroa za regionalnu saradnju PKS Milivoje Miletić navodi da nastoje da reše taj problem, koristeći neke mogućnosti iz CEFTA sporazuma, koji inače predviđa da se sklope ili bilateralni ili multilateralni sporazumi koji predviđaju rešenje tog problema u periodu dok obe zemlje ne budu ušle u EU.

Obe strane zainteresovane su i da se konačno reši pitanje imovine srpskih firmi u Hrvatskoj i obratno.

Jedna od tema o kojoj će se takođe razgovarati jeste i plan srpske strane da izgradi luku u Apatinu. U Hrvatskoj amabasadi kažu da je problem što bi se luka prostirala i na deo teritorije za koju smatraju da im pripada, ali da bi njena izgradnja svakako bila u interesu privreda obeju zemalja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“No passaran” za srpsku robu

Izvor: Capital.ba, 13.Feb.2010

BEOGRAD, U Srbiji posluje 200 hrvatskih, a u Hrvatskoj svega 10 srpskih firmi.Najveći problem u privrednoj saradnji Srbije sa Slovenijom i Hrvatskom su necarinske barijere, ocjenjeno je na skupu u Privrednoj komori Beograda. Kako je rečeno, Srbija ima deficit u razmjeni sa Hrvatskom, koji je prošle...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.