Izvor: S media, 03.Sep.2012, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska posla: Država vas kažnjava ako vam ukradu dokumenta

Umesto da vam pomogne, kada ste pokradeni, država će učiniti sve da vam odmogne. Zahvaljući birokratskoj proceduri i nebuloznim pravilima bićete kažnjeni ako vam lopov u autobusu „mazne“ novčanik. Lopov će odšetati sa parama, karticama i ličnim dokumentima, a građani, sa druge strane, prolaze kroz stres neviđenih razmera. Osim činjenice da su pokradeni moraće da se suoče sa neverovatnim postupkom koji su pred njih stavile državne institucije i zakoni. Samo za novu ličnu kartu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biće im potrebno najmanje tri dokumenta i pet uplatnica.

Lopov „masan“, građanin besan!

Ojađeni građani prvo moraju da oglase ličnu kartu nevažećom i da za to „Službenom glasniku“ plate 700 dinara, a potom i da prijave nestanak lične karte za šta će morati da odvoje 680 dinara, koji će se sliti u kasu opštine. Ovde se postavlja pitanje zašto se nakon prijave nestanka lične karte, plaća i oglašavanje da je nestala? U policijskoj stanici Stari Grad rečeno nam je da je takva procedura kada se izgubi lična karta. Na naše pitanje zašto ne postoji drugačija procedura kada su dokumenti ukradeni ponovo nam je rečeno da je takva procedura. Naime, MUP Srbije ne poznaje razliku između gubljenja i krađe dokumenata, već to svodi pod jedinstven termin – nestanak.

Ovo je tek početak peripetija i apsurda. Nakon što uradite sve gore navedeno, čeka vas još uplatnica kako biste dobili novu ličnu kartu. Prvo morate da izdvojite 913 dinara za obrazac lične karte na račun Narodne banke Srbije, kao i 226 dinara za troškove izrade MUP-u Srbije. Pošto najveći broj ljudi uglavnom istovremeno plaća prijavu nestanka i zahtev za izdavanje nove postavlja se i pitanje čemu oglašavanje nestanka, ako se podnosi zahtev za novu. Zašto se automatski ta lična karta ne smatra nevažećom?

U MUP-u navode da nestanak mora da se oglasi, objavi u „Službenom glasniku“ kako bi se dokumenti vodili kao nestali i potom eventualno i pronašli. Istovremeno, ako hoćete da navučete još veću bedu na vrat, možete da podnesete prijavu protiv N.N. lica za krađu. Ipak, male su šanse da policija pronađe počinioca, a još manje da nadje vaš novčanik i dokumenta.

„Olakšavanje“ novog novčanika

Pošto ste platili sve troškove, kojim ste vi, a ne lopov, kažnjeni zbog krađe, treba da odete do najbliže policijske stanice da predate zahtev za novu ličnu kartu. Za to vam treba još dva dokumenta: izvod iz knjige rođenih i izvod iz državljanstva.

Ni to nećete dobiti „na lepe oči“. Prvi izvod košta 360, a drugi 630. Ukoliko želite da vam se dostave na kućnu adresu to će vas stajati još 360 po dokumentu.

Dakle, ličnu kartu još niste ni dobili, ali se broj sedih u kosi sigurno povećao. Iz novčanika, ali ne onog koji vam je ukraden, morate da izdvojite neverovatnu sumu novca samo za jedan dokument. Ne daj Bože da ste u starom novčaniku imali i vozačku i saobraćajnu dozvolu. Za to će vam biti potrebna polovina prosečne plate.

(S media)

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Srpska posla: Država vas kažnjava ako vam ukradu dokumenta

Izvor: medio.rs, 04.Sep.2012, 14:51

Ukoliko vas je lopov ojadio, uzeo novčanik i lična dokumenta moraćete da platite duplo da biste dobili nove. Na troškove izdavanja novih dokumenata moraćete da platite i troškove oglašavanja starih nevažećim. Time vas država praktično kažnjava zato što ste bili na meti lopova.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.