Izvor: Glas javnosti, 17.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska posla - Brana Crnčević - Zbunjeni maestro

Ponekad sam Nikola Ž. Petrović, na drugom pasošu sam Nikola Milješ, na trećem Sokić, na četvrtom Šmoljan. Ime Nikola ne menjam premda mi je pravo ime Bogdan, a prezime biram po volji. U Francuskoj su mi sudili zbog falsifikata, ali ja sam falsifikovanim dokumentima dokazao da nisam falsifikator. Francuskog advokata platio sam kopijom jednog Bonara, došli eksperti, svi se slažu da je to pravi Bonar. Kad me policija, goni postajem mađioničar, izvodim svakojake trikove, hipnotišem naivčine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i prolazim. Nekoliko puta sam hapšen, ali umem da skinem lisice i pobegnem. Više od godinu dana bio sam policijski inspektor u Rumuniji. Zabavljalo me je da pokažem lopovima i drugom ološu da nisu neuhvatljivi. Kad mi se uhapšenik dopadne, pokazujem razumevanje. Poučim nesrećnika, objasnim mu gde greši, i marš napolje. Nedostatak dokaza, i tako to. Ponekad me muči nostalgija za Beogradom u kom sam, voljom roditelja, rođen. Dolazim u Beograd da vidim rodbinu i prijatelje, ne radim ništa. Što da pored tolikih stranaca ojadim nekog zemljaka? Gluvarim. Tu i tamo neko pićence i dame iz poslovne pratnje. Naša dame iz poslovne pratnje lepše su od Francuskinja. Lep je naš ženski narod. Pijančim sa dva drugara, oba su telohranitelji kod nekog tajkuna. On ih dobro plaća, a usput nešto maznu. Ne žale se.

„Se la vi“, kažem im. „Se la i ti“, kažu mi. Kako ja njima, tako oni meni!

Dosadno im je, kažu, ponekad, onako tek da im prođe vreme, istabaju nekog zvekana. Ne gledaju me zadivljeno i sa poštovanjem, kao nekad. Do juče su me zvali maestro, a sad me tapšu po ramenu i oslovljavaju sa Boco.

Vide da su me naljutili, ali nastavljaju da se zezaju.

„Ti si amater, a ne maestro, nemaš ti pojma kako se danas radi na veliko“, kažu mi dok večeramo u Maderi. Ja za džep da platim u kešu, a oni vade kartice. Pričam im kako sam ojadio svog pariskog advokata, platio sam mu odbranu kopijom Bonara, a uz’o sam za sliku pride sto hiljada evra.

„Radiš za siću“, kaže mi bivši učenik.

Zahtevam da bi objasni svoj bezobrazluk.

„Vremena se menjaju, Boco. Gledaj ovaj slučaj. Otkriju ovi naši da je Sloba poslao na Kipar desetak milijardi dolara. Da mu se nađu, ako zatreba. Moj gazda im se ruga. „Da je Sloba imao deset milijardi dolara, još bi vladao“, kaže im, a oni uporni. Istražuju. Videli su račune u banci, a to je isto kao da su videli pare. Odjednom, para nema. Nestale. Ajde, ti si maestro i mađioničar, kaži gde su pare nestale?“

To morate pitati, kažem im, onog ko je poslednji video račune, taj mora znati i gde su pare nestale?

Odaju mi priznanje, još sam kažu maestro. Ali, vidim smišljaju novo pitanje. Smeškaju se, gurkaju se i sve tako.

„Obećao čovek u predizbornoj kampanji da će se deliti besplatne akcije. Da l’ se negde u svetu dele besplatne akcije? Čisto sumnjam. Svi koji se upišu u spisak besplatnih akcionara dobiće najmanje hiljadu evra. Izračunali ljudi da će biti podeljeno pet milijardi evra. Kad odjednom, milijarde nestale. Pojela ih svetska monetarna kriza. Finansijski genije! Znao je da će doći do svetske monetarne krize, a uvukao je tolike ljude u igru. Da l’ bi ti mogao da smisliš takav štos?“

„Ja nisam političar, ja sam maestro za prevare pojedinaca, ne varam mase“, kažem ljutito.

„Ti si bivši maestro koji, uz lični rizik, radi za siću“, ocenjuju me obojica.

Iste večeri sam otputovao u London. Nemam šta da radim u Srbiji. Nakotili se eksperti. Upotrebiću falsifikovani slovenački pasoš. Idem da prevarim nekog Engleza, uz rizik, ali od srca. Ako me uhvate, neću priznati da sam Srbin, nek’ bruka bude slovenačka.

Brano prestani da baljezgas po novinama i ne pisi tvoje gluposti jer ni sam sebe ne razumes.Daj malo nesto o amrickom ambasadoru i nemoj da ljutis gazdu.Da te nisu mozda predlozili da udjes u novoformirani "klub lordova bezemljasa ili mozda za upravnika novog groblja u Beogradu. Tesko je to kad covek omatori. Mozda se vi iz kluba spremate da oslobadjate Kosovo o kome ste svi zdusno govorili.Mozda ce americki ambasador da vas povede na gazi mestan.Ko zna svasta je moguce danas.Situacija se uspostavila drugacija.Sta bi mi bez vas "prvoboraca"?Nije lako toboze napadati Ameriku i drzati govore a prdeti u istu tikvu.A zbog zelenog dolara mora da se prdi i kad ti nije po volji.Tako ti je to moj coce Crncevicu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.