Srpska oficirka - prva Evropljanka diplomac u SAD

Izvor: Mondo, 30.Dec.2017, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska oficirka - prva Evropljanka diplomac u SAD

Jedna srpska oficirka postala je prva Evropljanka koja je diplomirala pri Pešadiji SAD, rekao je danas američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  On je rekao da se srpski i američki oficiri i podoficiri zajedno obučavaju i uče jedni od drugih u najprestižnijim vojnim školama u SAD.

U autorskom tekstu objavljenom u listu "Danas" u kome je naveo da su 2017. SAD proširile i produbile svoje partnerstvo sa Srbijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Skot je napisao da je partnerstvo dve države u bezbednosti bilo naročito plodonosno.

Naveo je da je Srbija duže od decenije bila aktivan učesnik programa NATO Partnerstvo za mir, a da je Program partnerstva država koji predvodi Nacionalna garda Ohaja ugaoni kamen bezbednosnog odnosa koji razvija dinamične i bliske bilateralne veze između oružanih snaga.

SAD, kaže Skot, poštuju doprinose Srbije globalnim naporima za očuvanje mira i borbi protiv međunarodnog terorizma.

"Juna ove godine pridružio sam se predsedniku Vučiću u jednom od njegovih prvih zvaničnih koraka kada su SAD Srbiji donirale i isporučile 19 vozila Hamvi kako bi podržale srpsko ucešće u operacijama UN širom planete", napisao je Skot u autorskom tekstu.

DVA ORLA: Zajednička vežba vojske Srbije i SAD

SAD su, prema njegovim rečima, u poslednjih šest godina Srbiji uputile više od 22 miliona dolara bezbednosne pomoći za modernizaciju odbrane i obuku, a u istom periodu Srbija je za više nego deset puta uvećala svoje doprinose operacijama UN za održavanje mira.

Kaže da je zadovoljan svime što je 2017. američko-srpsko partnerstvo postiglo, a oprezno je optimističan kada je reč o 2018. godini.

Naveo je da sve veći broj američkih kompanija pokazuje interesovanje za ulaganje u Srbiji, te da firme SAD u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 17.000 ljudi - što je, navodi, povećanje od blizu 10 odsto od njegovog dolaska u Srbiju.

Vojska Srbije učestvuje na NATO vežbi

"Naš strateški cilj za Srbiju je takođe strateški cilj ove vlade: integrisanje sa EU. To je bila ključna poruka koju je predsednik Vučić čuo kada je u julu posetio Vašington. Mi smo posvećeni partneri u naporima Srbije ka reformama koje vode tom cilju", napisao je Skat.

Ambasador SAD kaže da će 2018. godina doneti nove izazove u reformama, racionalizaciji javnog sektora, unapređenju zdravstvenog i obrazovnog sistema, suzbijanju korupcije, normalizaciji odnosa sa Kosovom i drugim koracima ka pomirenju sa ostalim susedima Srbije i izgradnji institucija koje unapređuju vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i jake, zdrave medije.

"Međutim, ja ostajem optimista kada je reč o perspektivama Srbije i rešen sam da učinim sve što mogu na snaženju i produbljivanju naših bilateralnih veza", poručio je ambasador.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Skat: Partnerstvo Srbije i SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Dec.2017

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat kaže da je jedna srpska oficirka nedavno postala prva Evropljanka koja je diplomirala pri Pešadiji SAD i navodi da se srpski i americki oficiri i podoficiri zajedno obučavaju i uče jedni od drugih u najprestižnijim vojnim školama u SAD...U autorkom tekstu objavljenom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.