Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2018, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska od BiH traži da zaštiti granicu od migranata

BANJALUKA, SARAJEVO, BIHAĆ - Zatražićemo od Predsjedništva BiH da Oružane snage BiH zaštite granice, a po potrebi i da se ona zatvori.

Ovo je danas nakon hitne sjednica Vlade RS, kojoj su prisustvovali i predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, izjavila Željka Cvijanović, premijerka RS, dodajući da će MUP RS pojačati prisustvo u pograničnim opštinima i da će RS, kako je najavila, od Granične policije BiH zahtijevati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << radi svoj posao te da pojača svoje aktivnosti.

"Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku Savjeta ministara BiH ukoliko on utvrdi mjeru koja se odnosi na teritiju RS u vezi s migrantima", kategorična je Cvijanovićeva. Dodala je da RS nema uslova za zbrinjavanje odnosno nema resursa i novca da zbrine migrante, kojih, kako je istakla, po nekim informacijama ima već 3.000.

"Postoje informacije o tome da prema BiH dolazi između 50.000 i 120.000 migranata", upozorila je ona i dodala da ne smijemo da budemo naivni. "Možemo imati ogromne probleme jer ljudima koji dolaze ne može se utvrditi identitet, a nemamo ni njihovu zdravstvenu istoriju", rekla je Cvijanovićeva i istakla da će tražiti da se uđe u postizanje novih dogovora o politici dobijanja azila.

Čubrilović je rekao da nisu dobre informacije, pogotovo one kontradiktorne, koje u jednom trenutku govore da je sve pod kontrolom, a onda vidimo da ništa ne funkcioniše.

"Ovaj narod je human i biće tako. Treba imati na umu da nećemo ugroziti svoj narod. Ozbiljnost treba imati na svim nivoima", rekao je on.

Dodik je rekao da podržava zaključke Vlade RS i da oni koji su izazvali ovu krizu treba da snose odgovornost, a to je zapadna alijansa.

"Žao mi je svakog čovjeka, ali mi nismo prouzrokvali te probleme", naglasio je Dodik i rekao da će RS učiniti sve da zaštiti dosadašnji način života.

"Ne želimo promjene strukture stanovništva i preduzećemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude", rekao je Dodik. Podsjećajući da su granice ranije zatvorili Mađarska i Hrvatska, pozvao je nivo BiH da uradi isto. Dodao je da je danas bilo veoma dobro slušati jedinstvo Vlade po ovom pitanju, da su ovo ozbiljni zaključci i da će se ozbiljno pozabaviti ovim pitanjima.

Podaci s terena govore da je migrantska kriza u BiH na vrhuncu, pa je tako, prema posljednjim podacima, od početka godine do danas registrovano 2.869 migranata i najviše njih je iz Sirije, Pakistana, Libije, Alžira, Tunisa...

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao je da u Sarajevu trenutno boravi oko 1.000 migranata, a da je u Unsko-sanskom kantonu (USK) njih 600. Dodaje da migranti neće iz Sarajeva i da je potrebno naći način da se sklone sa zelenih površina i urbanih dijelova te da im se obezbijede smještaj i zdravstvena zaštita. Na desetine njih svakodnevno boravi na otvorenom bez adekvatne odjeće, hrane i uslova za higijenu. Prema informacijama iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajeva, mnogi od njih boluju od teških bolesti. U parku kod Vijećnice više nema dovoljno šatora, pa neki spavaju i na otvorenom, pod vedrim nebom. Nisu raspoloženi za priču, samo kažu da žele dalje prema EU.

Što se tiče USK, u posljednjih sedam dana broj migranata u Bihaću se udvostručio, a za razliku od ranijeg perioda, kada su se na ulicama mogli vidjeti uglavnom muškarci, sada je prisutan veliki broj žena i djece.

Salem Midžić, predsjednik Crvenog krsta u Bihaću, rekao je da u prihvatnom centru u objektu nedovršenog đačkog doma sada boravi 180 izbjeglica, s tim da se njihov broj povećava. Dodao je da su za migrante organizovani kuhinja te zdravstveni pregledi i zaštita. Kaže da je mnogo teža situacija na području Velike Kladuše, gdje trenutno boravi mnogo veći broj stranih državljana, a ne postoji nikakav organizovan prihvat, zbog čega su migranti u centralnom gradskom parku organizovali šatorsko naselje, gdje ih boravi nekoliko desetina.

Da se broj migranata povećava, potvrdio je i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, koji ističe da se migranti ne mogu zaustaviti na granici sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom. Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, zatražio je hitno zapošljavanje graničnih policajaca ili prebacivanje drugih policijskih službenika na te poslove kako bi hitno bili raspoređeni na granice s Crnom Gorom i Hrvatskom.

Zbog sve složenije situacije s migrantima danas će da raspravlja i Koordinacino tijelo za pitanje migracija u BiH.

2.869 migranata ušlo od početka godine

1.000 migranata u Sarajevu

600 migranata u Unsko-sanskom kantonu

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica ocijenio je da se pitanje migranata mora rješavati zajednički i da se tiče i Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada.

Kaže da problem migranata "nije u najznačajnijoj mjeri zatekao BiH", kao i da nije mjerodavan da ocjenjuje dosadašnji rad institucija BiH u tom smislu.

"Socijalistička partije smatra da BiH nije mjesto za prihvat oko 50.000 izbjeglica iz Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja", ocijenio je predsjednik stranke Petar Đokić. Zatražio je odlučno djelovanje institucija BiH, koje su, kaže, veoma pasivne i ne bave se tim pitanjem.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.