Srpska lekarska dijaspora

Izvor: RTS, 05.Sep.2010, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lekarska dijaspora

Na konferenciji "Zajedno u budućnost" učestvuje oko sto lekara iz Srbije, koji rade na klinikama širom sveta. Oni će zajedno sa lekarima u Srbiji pokušati da povećaju ugled srpskog zdravstva u svetu.

Oko 100 svetski priznatih lekara srpskog porekla boravi u Beogradu. Prva konferencija srpske medicinske dijaspore "Zajedno u budućnost" početak je jačanja saradnje oko 30.000 lekara iz naše zemlje sa lekarima iz dijaspore, što bi trebalo da doprinese jačanju ugleda srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zdravstva u svetu.

Nezadovoljan uslovima u kojima je radio, pre više od 17 godina, ginekolog Miljan Stanković, samo sa jednim koferom, napustio je Srbiju. Danas se u nju vraća kao priznati stručnjak.

"Imao sam tri dana smeštaja kod nekih poznanika i to je bilo sve. I onda sam svakog dana morao da razmišljam šta ću da radim sledećeg dana, da li ću imati šta da jedem. Za godinu i po dana rada i učenja sam počeo da radim, onda sam predavao na univerzitetima, pa sam imao svoju laboratoriju, priseće se doktor Miljan Stanković, ginekolog iz Njujorka.

Oni koji su ostali, kažu da u pojedinim trenucima nije bilo lako biti doktor u Srbiji.

"Ja sam dotakao vreme kada smo imali sve, pa u neko vreme ništa. Sada počinje da bude bolje. I teško je kada nemate mogućnosti da pružite najsavremeniju pomoć pacijentu", kaže doktor Momir Jovanović, neurohirurg u Ćupriji.

Procenjuje se da je iz Srbije otišlo oko 14.000 lekara, a više od hiljadu njih je na vodećim funkcijama širom sveta.

"Srbija želi da veliki naučni potencijal medicinske dijaspore približi sebi i da dobru volju i patriotizam naših lekara rasejanih po celom svetu upotrebi za razvoj medicine u Srbiji, ali i za što brže i kvalitetnije uključenje naše zemlje u svetske zdravstvene tokove", rekao je ministar za dijasporu Srđan Srećković.

"Trebaće nam njihova iskustvo vezano za nove metode, nove načine lečenja. Takođe, njihova pomoć nam je neophodna u vezi sa nekim medicinskim, pravnim temama, smatra Tatjana Radosavljević", direktorka Lekarske komore Srbije.

U ovom trenutku na posao u Srbiji čeka 1.820 lekara, među kojima je 80 specijalista.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.