Srpska klizi u totalitarizam

Izvor: B92, 22.Jan.2019, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpska klizi u totalitarizam"

Šef poslanika PDP u Skupštini Srpske Perica Bundalo kaže da Srpska zabranama okupljanja članova grupe "Pravda za Davida" klizi u totalitarizam.

On je dodao i da su posledice neizvesne.

Bundalo je na konferenciji za novinare rekao da će PDP postaviti konkretna pitanja ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova u vezi sa zabranom skupova "Pravda za Davida", kao i zahtev da se utvrdi odgovornost.

Portparolka PDP-a Anja Petrović izjavila je da sinoćnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dešavanja na Trgu Krajine i ponovno hapšenje članova grupe "Pravda za Davida" pokazuju da Ustav RS i osnovna ljudska prava "krše oni koji su zaduženi za njegovo poštivanje".

"Gde mi živimo kada se ne može prošetati trgom, stati na javnu površinu, a imamo rizik da budemo uhapšeni. Ovo je očigledno diktatura", ocenila je Petrovićeva.

Prema njenim rečima, u budućnosti može biti priveden i maltretiran bilo ko, zbog čega je pozvala na poštovanje Ustava, te zatražila odgovor na pitanje - zašto se hapse članovi grupe koji mirno stoje.

Policija je sinoć na Trgu Krajine uhapsila Zaima Šibića i Janka Testena, koji su zajedno sa dvadesetak članova grupe "Pravda za Davida" posle paljenja sveća u dvorištu crkve Hrista Spasitelja došli na glavni gradski trg u Banjaluci.

Šibić uz državljanstvo BiH ima i američko državljanstvo, dok Testen poseduje državljanstvo BiH i Švajcarske.

Policija ih je uhapsila uz obrazloženje da su ranije zabranjeni skupovi grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine, a danas su iz grupe saopštili da im nikada nije uručen niti pokazan zvaničan dokument o toj zabrani.

Predstavnici PDP-a danas su kritikovali i najavljene izmene Krivičnog zakonika RS, u koji bi se kao krivično delo ponovo uvrstila i kleveta.

"Propisivanje klevete kao krivičnog dela ponovo u krivičnom zakonodavstvu RS znači urušavanje demokratskih principa na kojima treba da počiva naše društvo", kazao je poslanik PDP-a Perica Bundalo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.