Srpkinja povređena usled pada MiG-a van životne opasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2010, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpkinja povređena usled pada MiG-a van životne opasnosti

ZAGREB -

Srpska povratnica 69-godišnja Marija Klipa koja je prilikom rušenja dva hrvatska ratna aviona MiG 21 kod mesta Plaški teško povređena i kojoj su lekari u bolnici u Ogulinu jedva spasili ruku, danas je na zahtev rodbine prebačena u bolnicu Rebro u Zagrebu i van životne opasnosti je.

Hitna pomoć nije došla!

Izranavljena i s obilnom krvarenjem, Marija Klipa se s njive gde je kopala krompir dovukla do kuće u kojoj živi s majkom, da bi je, zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što se Hitna pomoć nije pojavljivala, komšija odvezao do bolnice u Ogulinu gde su joj lekari sanirali povrede i spasli ruku kojoj je pretila amputacija.

Delovi aviona bili su razbacani i kilometar unaokolo

"Marija Klipa dopremljena je u stanju šoka, ali pri svesti. Ustanovili smo joj povrede nadlaktice leve ruke, leve strane glave, kao i na prsnom košu, podlaktici desne ruke, obe natkolenice i donjeg dela stomaka", izjavio je hirurg u Ogulinu Zlatko Grbačić.

Lekari su povadili parčad iz Marijinog tela i delimično rekonstruisali kost, čime je amputacija sprečena.

Kako se još ne zna šta je tačno uzrokovalo pad dva aviona koji su učestvovali na vojnoj vežbi na poligonu kod Slunja i koji su se s visine od 5.000 metara srušili u brda severno od Plaškog, ne zna se ni šta je izvađeno iz tela Marije Klipe - delovi aviona ili geleri municije kojom se gađalo na vežbi.

Padale i rakete

Zamenik gradonačenika Ogulina iz redova Srba Siniša Ljubojević deli nezadovoljstvo javnosti zbog neadekvatnog prevoza Marije Klipe u bolnicu.

"Komšija Đuro Jančić povezao je Mariju koja je obilno krvarila, nakon što se Hitna pomoć nije pojavljivala", rekao je Ljubojević za Tanjug.

Vojna policija pretražuje mesto nesreće

"I policija i vojna policija i vojska, svi su svoje aktivnosti bazirali na područje na kom su pali avioni, iako su piloti već bili odveženi.

"Očevici su izjavljivali da su tu padale i rakete, a zna se i da avioni MiG 21 imaju i 20-milimetarsko automatsko naoružanje. Osim toga, žena je stradala kilometar dalje od mesta odakle su se čule eksplozije", kazao je Ljubojević.

Ljubojević je najavio da će srpsko manjinsko veće ili Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) organizovati akciju pomoći.

Marija Klipa je povratnica koja sa 87-godišnjom majkom živi u selu Lički Podhum u zaseoku Šupice, a preživljavaju od poljoprivrede, dok je njena rodbina od Srbije do Rijeke i Opatije gde joj živi ćerka sa zetom.

Dva pilota katapultirala su se pre nego što su se njihovi avioni srušili i da su helikopterima prebačeni u Zagreb u tamošnju bolnicu Dubrava gde je ustanovljeno da su bez povreda.

Treći pilot: "Iskači, iskači!"

Komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazdušne odbrane Vlado Bagarić danas nije želeo da na konferenciji za novinare spekuliše o uzroku pada aviona, navodeći da je oformljena komisija za istragu razloga nesreće. On je, međutim, negirao da su se avioni sudarili u letu.

Prema njegovim rečima, u formaciji nad vojnim poligonom bila su četiri MiG-koji su se, na visini od 2.600 metara, spremali za vežbu napada.

Pilot MiG-a Marijan Kudlik

Bagarić je kazao da je vežba bila snimana video-kamerama, ali da zbog visine, niko osim pilota, nije video šta se dogodilo.

"Jedino šta znamo je da je pilot trećeg aviona koji nije pao, u jednom trenutku povikao 'Iskači, iskači!' ", dodao je Bagarić koji nije želeo da spekuliše ni o tome šta je treći pilot video kada je kolegama povikao da iskoče.

On je istakao da su avioni bili tehnički ispravni, a da su piloti među najboljima u Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu.

Takođe je rekao da je Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo sposobno da sve svoje zadatke obavlja s preostalih šest MiG-ova.

Hrvatski mediji navode da se sumnja da je tokom leta otpao deo jednog aviona i udario u drugi, ali da se ne zna da li je to bio deo kabine ili krila.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u Nujorku, gde učestvuje na 65. Godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, da je pad dva aviona MiG 21 "ozbiljan udarac i povod za raspravu o smeru razvoja Hrvatskih oružanih snaga, posebno Ratnog vazduhoplovstva".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.