Srneći gulaš u planinskom raju

Izvor: Blic, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srneći gulaš u planinskom raju

SRBIJA - I ove godine za Prvi maj izletišta u Srbiji će biti puna. Posle tog datuma u letnjim mesecima ljubitelji prirode po tradiciji nastavljaju da vikendom posećuju najpoznatija izletišta, sela, planinske centre i istorijska mesta u Srbiji. Kragujevčani sve češće odlaze u selo Borač, Valjevci na reku Gradac, Užičani na Zlatibor, a stanovnici Timočke krajine na Borsko jezero.

Dopisnici „Blica"

Cene su različite. Kragujevčani u selu Borač meštanima za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smeštaj i tri obroka plaćaju 1.000 dinara. Za postavljanje šatora ili prikolice na Borskom jezeru treba platiti od 150 do 180 dinara, a u Brestovačkoj Banji pansion košta 1.700 dinara.

KRAGUJEVAC

Kragujevčani, kada mogu, ne propuštaju da vikend provedu u selu Borač, koje se nalazi na tridesetom kilometru od Kragujevca ka Čačku. Borač ima reku na kojoj može da se peca, a obiluje stazama za šetnju šumom, plodovima divlje kupine, šipurka, lekovitih trava i pečuraka. Za oko 1.000 dinara posetioci mogu da obezbede prenoćište i tri obroka kod meštana. Mnogi Kragujevčani odlaze na izlete na jezero u Šumarice, koje je udaljeno samo pet kilometara od grada. Okruženo je borovom šumom i idealno je za porodični piknik. Jezero na Gruži je takođe popularno. Izletnici na Gruži spavaju pod sopstvenim šatorima ili u kamp-prikolicama, a hranu nose od kuće.

VALJEVO

Valjevci do najlepšeg izletišta ne moraju da putuju mnogo. Gradac, najčistija reka u Srbiji, Valjevcima je nadohvat ruke, a od čuvene Ilovačića vodenice, pa uzvodno uz klisuru, svako mesto je idealno za ljubitelje kampovanja pored vode. Izletnici ne propuštaju priliku da posete manastir Ćelije. Gradac je raj i za mnogobrojne ribolovce na potočnu pastrmku. Drugo omiljeno izletište Valjevaca jesu Divčibare na Maljenu, na nadmorskoj visini od 980 metara, udaljene od Valjeva 38 kilometara.

Mnogi Valjevci odlaze na Bukovsku i Krčmarsku reku, Paklenicu, Belu i Crnu Kamenicu i Manastiricu, koja pravi prelep vodopad.

UŽICE

Vodice na Zlatiboru, Desankina česma na planini Jelova gora i jezero Vrtuci, najlepša su i najposećenija izletišta u okolini Užica. Tridesetak kilometara udaljene Vodice, za mnoge Užičane predstavljaju planinski raj u borovim šumarcima, prošaran potocima i izolovan od buke i urbane svakodnevice. Od Užica do Vodica stiže se magistralnim putem prema Crnoj Gori, a cena autobuske karte je 150 dinara. U tišini Jelove gore, na nadmorskoj visini od 1.000 metara, na pola sata vožnje od Užica, smeštena je Desankina česma, popularno izletište nazvano po izvoru hladne planinske vode.

BOR

Borsko jezero površine 30 hektara nalazi se 16 kilometara od Bora, na regionalnom putu ka Žagubici. Izletnici uživaju na četiri plaže koje okružuju i četinari i listopadna šuma. Hotel „Jezero" je zatvoren, a kraj hotela su tereni za ekipne sportove. Na obalama jezera je i auto-kamp. Cena postavljene prikolice je 180 dinara, šatora 150, a toliko se plaća dnevno po osobi. Turisti smeštaj mogu potražiti u mnogobrojnim okolnim vikendicama, po pristupačnim cenama.

Na pola puta između Bora i Borskog jezera nalazi se Brestovačka Banja. U hotelu „Dom odmora" pansion košta 1.700 dinara, a prenoćište 1.500. U hotelu „Srpska kruna" pansion u dvokrevetnoj sobi je 1.800 dinara.

Planina Stol je dvadesetak kilometara udaljena od Bora. Na njoj su otkrivene najstarije stene u Srbiji, koje su idealne za ekstremne sportove (alpinizam, paraglajding), ali i za planinarenje. U podnožju stene je Planinarski dom „Stol".

KRUŠEVAC

Spas od gradske vreve Kruševljani najčešće traže u Ribarskoj Banji, na Jastrepcu, jezeru Ćelije, u okolnim selima, ali i na Kopaoniku i u Vrnjačkoj Banji. Izletište na planini Jastrebac se nalazi na 19 kilometara južno od Kruševca.

- Imamo povoljnu ponudu preko vikenda jer je noćenje za dve osobe sa dva doručka 1.850 dinara - kaže Milan Jevtić, rukovodilac hotela „Trajal" na Jastrepcu.

Ribarska Banja je od Kruševca udaljena 35 kilometara, a od autoputa Beograd - Niš 33 kilometra.

- Cena za tri obroka u našem restoranu je 530 dinara dok je cena jela sa roštilja nešto niža nego u gradu - kaže Petar Prijović, zamenik direktora Specijalne bolnice u Ribarskoj Banji.

Cene pića su, takođe, povoljne. Kafa je 30 dinara, pivo od 70 do 90 dinara, mineralna voda 50 dinara, a sokovi su 70 dinara.

JAGODINA

Najpopularnija izletišta u Pomoravskom okrugu su Kučajske planine, Resavska pećina, Lisine, Sisevac i Grza, kao i planina Crni vrh kod Jagodine. Resavska pećina i Lisine kod Despotovca nalaze se 40 kilometara od isključenja sa auto puta Beograd - Niš i do njih se može doći iz pravca Svilajnca. Izvor Veliko vrelo i vodopad na reci Resavi, Veliki buk, država je zaštitila kao spomenik prirode. Objekti uređeni u etno stilu sa autentičnom resavskom kuhinjom učiniće da nekoliko sati provedenih u iskonskoj prirodi ostanu nezaboravni. Na Divljakovačkom polju, na platou ispod Resavske pećine, tradicionalno se za majske praznike okuplja po nekoliko hiljada turista, a ove godine ponuda je primamljiva. Dva jezera i reka čine jedinstvenu prirodu celinu izletišta Grza. Bogato lovište i potočna pastrmka izazov su za lovce i ribolovce.

NIŠ

Mnoge Nišlije skoknuće za prvomajske praznike do omiljenog izletišta na Kameničkom visu, udaljenog petnaestak kilometara od grada, a usput mogu svratiti i do Čegra.

Restoran na Kameničkom visu nudi kao specijalitet srneći gulaš po ceni od 700 dinara za porciju. Pljeskavice koštaju 260, a ćevapi su 300 dinara. „Niško pivo" i sokovi koštaju 60 dinara. Izletište Bojanine vode na Suvoj planini nalazi se na dvadesetak kilometara od Niša i sa uređenim i obeleženim pešačkim stazama idealno je mesto za šetnju u prelepoj prirodi. Sa zaplanjske strane do podnožja Suve planine može se poći iz hotela „Trem" u Donjem Dušniku. Prenoćište sa doručkom košta 1.350 dinara, pljeskavice staju 160 dinara. Cena sokova je 45, a piva 50 dinara.

NOVI PAZAR

Tri najlepša izletišta u novopazarskom kraju su jezero u Ribarićima, Izbička reka i Pazarište. Ribarićko jezero, koje se nalazi na putu od Novog Pazara ka Crnoj Gori, smešteno je između obronaka planina Mokre gore i Rogozne. Plaža oko jezera nije posebno uređena, ali može da primi veliki broj posetilaca.

ČAČAK

Meandri Zapadne Morave u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, zelenilo okolnih šuma, deset manastira, lekovite vode, dva veštačka jezera - samo su deo lepota koje očekuju čačanske ljubitelje prirode u Ovčar Banji. Mnogi Čačani radije odlaze u desetak kilometara udaljeno selo Prijevor, u kojem je restoran „Kamenica" na istoimenoj reci. U samoj Ovčar Banji je i auto-kamp, gde mesto za prikolicu dnevno košta 200 dinara, a ležaj u bungalovima 300 dinara. U restoranu „Kablar" roštilj sa prilogom košta 300 dinara, šnicle su 500, a mešano meso je 600 dinara, dok je specijalitete kuće lepinja sa kajmakom 120 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.