Srne se dave zbog folije na hidro-meliracionom kanalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srne se dave zbog folije na hidro-meliracionom kanalu

KULA - Zbog folije kojom je obložena regionalna kanalska mreža na obroncima Telečke visoravni kod Kule,

poslednjih dana u dubokoj vodi stradalo je dvadesetak srna i srndaća i nekoliko desetina zečeva, lisica i ptica.

Predstavnici Lovačkog društva (LD) "Fazan" su sinoć na konferenciji za novinare u Kuli zbog toga zatražili od korisnika ovog hidro-meliracionog sistema, koji je u nadležnosti JVP "Vode Vojvodine", da na obe obale kanala postave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštitnu ogradu, jer životinje po foliji klize, tako da kad upadnu u vodu duboku oko tri metra, više ne mogu da izađu na kopno.

"Apelujemo da se što pre postavi ograda oko ove kanalske mreže jer svaki dan iz vode vadimo životinje koje su se u njoj udavile", rekao je lovočuvar LD "Fazan" Stevan Vlaškalić.

"Mi svakodnevno dežuramo, ali kanal je dugačak pet kilometara i nemoguće je pratiti da li je upala neka životinja. Verujem da 'Vode Vojvodine' vade uginule životinje i stoga nemamo tačan broj nastradalih", rekao je Vlaškalić.

Sekretar LD "Fazan" Zoran Žarić podsetio je da Zakon zabranjuje oblaganje vodotokova i kanala bilo kakvom folijom i apelovao na inspekciju da dođe na lice mesta i vidi o čemu se radi.

On je rekao da je ministarstvo ekonomije Srbije izdalo nalog investitorima da se kraj obloženog kanala postavi žičana ograda, ali da oni to nisu uradili.

Žarić je rekao da je ovako obložen kanal opasan i za ljude i da zbog klizavosti folije niko ne može da izađe iz kanala.

Deo regionalne kanalske mreže obložen folijom koristi veći broj proizvođača za navodnjavanje nekoliko hiljada hektara u opštinama Kula, Vrbas i Mali Iđoš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.