Sredom kod Sterije ali u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2011, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredom kod Sterije ali u Beogradu

BEOGRAD -

Biblioteka grada Beograda u saradnji sa Književnom opštinom Vršac organizuje književno veče posvećeno pesniku, novinaru, književnom prevodiocu i jednom od utemeljivača KOV-a Petru Krduu.

Književno veče će biti održano u Rimskoj dvorani 18. maja od 19 časova pod geslom- Sredom kod Sterije ali u Beogradu.

Članovi i autori KOV-a, govoriće pre svega o poeziji Petru Krdua čije pesme objedinjuju u sebi metafizičnost, san, provociranje stvarnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da postane nešto drugo.

Poput slikara Đorđo de Kirika u slikama Krduovih pesama otkrivamo i ono čudno i ono strašno našeg doba, ali taj strah i to čudno i neobično u stihovima svedoče nam da ta poezija liči na san, jer kao što svet slika De Kirika muči skriveni strah, tako i pesme Petru Krdua prožima paradoksalnost,opsesivnost,tajanstvenost i apsurdnost koja podseća na san.

Značajna knjiga poezije Petru Krdua je knjiga " Zamenice"( 1981), u kojoj se on predstavlja kao pravi jezički pesnik, koji postavlja metafizička pitanja o biću i o svetu.

Jagoda u klopci (1988) nastavlja njegovu jezičku rešivost i nerešivost i težnju ka jezičkoj perfekciji.

U knjizi " U crkvi Troja" ( 1992), pesnik progovara jezikom punim naboja , ironije sagledavajući vreme nesreće i ratova kojima je prisustvovao.

Napetost erosa i tanatosa izrazita je u ovoj knjizi.Krduov idealistički pogled krvario je pred nemanima vremena koje je udesetostručilo Gojine utvare u njegovim stihovima.

Knjiga " Ljubičasto mastilo"(1997), nastavak je pesnikovog traganja za sobom u vremenu koje " traje dodavanjem vremena".

Izbori Krduove poezije "Saučesništvo" i "Moj građanski šešir" su objavljeni 2003. i 2009. godine.

O pesniku Petru Krduu i o njegovom vizionarskom radu urednika KOV-a i utemeljivača Evropske nagrade za poeziju govoriće članovi i autori KOV-a: Sanda Ristić-Stojanović, Petru Flora, Julijana Rudić, Marija Vasić-Kanački, Milina Šarčević, Miloš Nikolin...

Pesme Petru Krdua čitaće glumica Nina Lazarević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.