Srednja škola „Artimedia“ inkasiraće 1,5 miliona evra u budžet Srbije samo od „filmskog“ poreza

Izvor: Prva.rs, 03.Jun.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednja škola „Artimedia“ inkasiraće 1,5 miliona evra u budžet Srbije samo od „filmskog“ poreza

U sklopu tendencija koje pokazuju rast filmsko-produkcijskih aktivnosti u Srbiji, Udruženje UMS je sklopilo ugovor sa srednjom školom „Artimedia“ o strateškoj saradnji na ovom polju. Naime, s obzirom da „Artimedia“ upravo školuje kadar potreban filmskoj industriji, a kako je UMS nezaobilazan činilac iste, nađen je način za projektne angažmane i upošljavanje mladih reditelja, glumaca, producenata i drugih i to, ni manje ni više, nego u realizaciji filmova holivudske „B“ produkcije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << UMS je već imao saradnju sa studijima poput PFI-ja ili ranije Film87, kada se i javila potreba za ovakvim strateškom partnerstvom dve jedinstvene ustanove u ovoj branši. Treba napomenuti da će ovakvi filmski poduhvati doprineti i punjenju budžeta Republike Srbije jer će se, osim samog novca potrebnog za honorare izvođača, veliki deo sredstava, putem poreza, direktno sliti u državnu kasu.
Srednja škola „Artimedia“ i UMS su u sklopu najavljenih projekata zaduženi na nekoliko polja na kojima će se pokazati sav potencijal koji mladi umetnici u Srbiji poseduju, mada je moguće i proširenje saradnje ove dve ustanove, jer „Artimedia“ od ove godine pokreće i gimnaziju, koja će kao i sama krovna institucija, po svom konceptu biti jedinstvena na ovim prostorima.

''Imajući u vidu da su učenici srednje škole Artimedia prošle godine realizovali igrani film pod nazivom ''Mi možemo sve'' za koji su potpuno sami napisali scenario, režirali, snimali i montirali, duboko smo uvereni da su tim ostvarenjem pokazali da su spremni da rame uz rame stanu s profesionalcima iz sveta filma. Od prvog razreda učenici naše škole se aktivno podstiču da pišu sopstvena dela, bave se analizama filmova svih formi i žanrova, ali se osposobljavaju i za kritičko sagledavanje filmske umetnosti, stoga će njihova znanja, nepresušna energija, glad za sticanjem iskustava, ali i entuzijazam biti od velike koristi i značaja. UMS i Artimedie još od osnivanja ove unikatne srednje škole, zajednički rade na obučavanju mladih za buduće uspešne karijere u svetu medija, umetnosti i kulture i učestvuju u najznačajnijim projektima najvećih producentskih kuća poput PFI i Filma 87, tako da jedva čekamo da budemo supervizori svojim učenicima u svim filmskim projektima čija će realizacija usledeti",  navodi Ana Stevanovic, profesor produkcije u kulturi i medija u pomenutoj školi.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.