Sređivanje Arhiva Srpske pravoslavne crkve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sređivanje Arhiva Srpske pravoslavne crkve

BEOGRAD -

Patrijarh srpski Irinej, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić obišli su danas Arhiv Srpske pravoslavne crkve u Crkvi Svetog Marka i najavili da će ta građa biti premeštena u odgovarajući prostor, sređena i konzervirana.

Ministar Marković je, nakon obilaska arhiva koji je smešten u zvoniku Crkve Sv. Marka, rekao da je polovina dokumenta već izmeštena u posebne prostorije SPC, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za šta je Ministarstvo kulture izdvojilo milion dinara.

On je podsetio da je, prema Protokolu iz 2007. godine, država preuzela obavezu da sredi, konzervira i stavi na uvid javnosti i naučnicima svu građu koja se čuva u tom arhivu.

Marković je podsetio da se crkveni arhivi u Dubrovniku, Trstu, Šibeniku, Beču i Sent Andreji već sređuju, a da će u narednom periodu biti "dogovoren redosled koraka" kako bi se sredio i arhiv u Beogradu.

"Država nema dovoljno novca, ali ne može ovako da se odnosi prema istoriji", rekao je Marković nakon obilaska arhiva u kome se nalaze brojna crkvena dela i istorijski spisi koji su izloženi neodgovarajućim uslovima.

Ministar je najavio da bi Zakon o arhivu i arhivskoj građi trebalo da bude usvojen u Skupštini u septembru ili oktobru.

Patrijarh Irinej je rekao da je ta arhivska građa godinama stajala u neodgovarajućim uslovima i da je važno da se ti dokumenti srede, kako bi sve duhovno i kulturno blago koje se tu nalazi bilo dostupno onima koji se bave istorijom i kulturom.

Perišić je rekao da je reč o građi od izuzetnog značaja za SPC i istoriju i podsetio da se crkvena građa nalazi i u Dubrovniku, Trstu, Beču, Šibenku...

On je podsetio da se u Beogradu, u Crkvi Svetkog Marka nalaze dokumenti koji su jako stari, među kojima su i neki iz 1832. godine. Među njima su dokumenti podaci o popisima stanovništva, ali i bolestima koje su pogađale Srbiju tokom 19. veka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.