Šreder na prijemu u Beogradu/FOTO

Izvor: B92, 10.Apr.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder na prijemu u Beogradu/FOTO

Beograd -- Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder prisustvovao je prijem u Legatu Čolaković u Beogradu povodom početka rada Udruženja "Forum Srbija-Nemačka".

Prijemu prisustvuju predstavnici privrede Srbije i Nemačke. Počasni članovi Foruma su lider SNS-a Aleksandar Vučić i Ružica Đinđić, udovica ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Gerhard Šreder je počasni član i počasni gost Udruženja "Forum Srbija Nemačka", a na prijemu je poručio da EU bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balkana nije potpuna kao i da je realno da Srbija bude članica EU najkasnije 2020. godine.

Na prijemu su bili nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm, ministar finansija Lazar Krstić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, predsednik privremenog veća Beograda Siniša Mali, sekretar privremenog organa Beograda Goran Vesić, bivša ministarka Kori Udovički.

Skupu su prisustvovali i Vuk Jeremić, bivši šef diplomatije Srbije i predsednik CIRSD-a, Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, kao i Milan Pajević, predsednik ISAC fonda i bivši šef Kancelarije za evrointegracije, Željko Sertić, predsednik PKS, i privrednik Veselin Jevrosimović.

Okupljenima su se obratili Šreder, Vučić i Ružica Đinđić, koja je navela da je Nemačka zbog spremnosti da se suočava sa prošlošću dobar primer za Srbiju. Pre početka prijema bivši nemački kancelar je posebno razgovarao sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

Novoosnovano udruženje biće fokusirano na perspektive ekonomske i političke saradnje dve države. Šreder je trenutno predsedavajući odbora deoničara firme Nord Stream AG, koja je vlasnik Severnog toka.

Od 2006. godine aktivan je u Rotšild grupi, u svojstvu savetnika za poslovanje u Istočnoj Evropi, Rusiji, Kini, Turskoj. Nedavno je otvoreno upozorio na opasnosti koje vrebaju u slučaju izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina zbog krize u Ukrajini.

Svoj stav prema Rusiji i krimskoj krizi Šreder je povezao i sa bombardovanjem SRJ 1999. godine: "Poslali smo naše avione u Srbiju i zajedno sa NATO bacali bombe na suverenu zemlju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. Zato sam oprezan kad je reč o upiranju prsta u bilo koga".

Šreder je bio nemački socijalistički kancelar od 1998. do 2005. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić poručio: Srbija se ne plaši da bude prijatelj Nemačke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2014

Bivši nemački kancelar Gerhard Schroeder bio je specijalni gost povodom početka rada udruženja građana “Forum Srbija-Nemačka”, ali njegov dolazak ne može ostati lišen diplomatskih konotacija, s obzirom na zapadni pritisak na Srbiju oko sankcija Rusiji

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.