Srećo naša, živećeš VEČNO! Srbija se seća Zorana koji je poginuo u AMERIČKOJ AMBASADI, porodica ostavila POTRESNU PORUKU

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srećo naša, živećeš VEČNO!" Srbija se seća Zorana koji je poginuo u AMERIČKOJ AMBASADI, porodica ostavila POTRESNU PORUKU

Pošto se napad na ambasadu dogodio posle radnog vremena, u njoj nije bilo zaposlenih.

Veliki miting "Kosovo je Srbija" na današnji dan 2008. godine pretvorio se u nerede u centru Beograda. Stotinu uhapšenih i povređenih, demolirani Mekdonalds restorani, prodavnice i ambasade. Najveću buru u javnosti izazvalo je paljenje Američke ambasade u Kneza Miloša, a tu je pala i jedna žrtva. Mladi Zoran Vujović (20), inače momak koji je sa svojom porodicom raseljen sa Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Novi Sad, izgoreo je u epicentru nereda.

- Danas, 21. februara 2020. navršava se dvanaest tužnih godina otkako je tragično stradao naš voljeni Zoran Vujović, student inženjerskog menadžmenta. Srećo naša, svaka godina je sve bolnija i praznija. Živećeš večno, jer tvoja mladost, topao osmeh i pogled, dobra dela, ne mogu biti zaboravljeni - napisali su u čitulji danas njegov otac Milan, mama Ljiljana i brat Lazar.

Pošto se napad na ambasadu dogodio posle radnog vremena, u njoj nije bilo zaposlenih, a marinci koji su se nalazili u kompleksu ambasade nisu intervenisali.

Od stotinak povređenih, čak 32 bili su policajci koji su pokušavali da smire uzavrelu situaciju, pošto je grupa ljudi krenula u Ulicu kneza Miloša, umesto da idu u Hram svetog Save, gde je služen moleban. Pitanje koje su mnogi isticali kasnije bilo je zašto policija nije preventivno zaštitila diplomatske objekte.

Neredi su potrajali tri sata, a policija je morala da upotrebi silu i suzavac da bi smirila situaciju. Osim ambasade SAD, napadnute su i ambasade Hrvatske i Turske.

Zgrade su obnovljene, ali tuga porodice za mladim Zoranom trajaće dok su živi. Momak je identifikovan na osnovu ličnih predmeta, a da bi se potvrdio njegov identitet, rađena je i DNK analiza.

Čiji li su ovi spaljeni automobili, kakve veze ima Mek sa Kosovom? Zašto su, na kraju, pljačkali izloge i odneli patike? Da li su se krađom patika borili za Kosovo?

Neki prodavci su tih dana odlučili da se zaštite, pa su na svoje izloge kačili natpise "Kosovo je Srbija" i srpske zastave, u nadi da im niko zbog toga neće razbiti izlog.

Beograđani su u čudu zagledali novonastalu situaciju u gradu, a ne treba zaboraviti da su ratne rane tada još bile sveže - devet godina je prošlo od bombardovanja, četiri godine od martovskog pogroma, a pet od ubistva Zorana Đinđića.

U to vreme predsednik Srbije je bio Boris Tadić, a premijer Vojislav Koštunica, pa je tako i cela zemlja bila na klackalici između dve ideologoje, "evropske" i "nacionalističke" Srbije, sa svim društvenim sukobima koje je to nosilo.

Bilo je, kao što je spomenuto, kritika na rad policije u noći kada su se neredi zbili. Međutim, za nepostupanje optuženo je petoro policajaca.

Za "teško delo protiv opšte sigurnosti" optuženi su Mladen Ćuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković.

Oni su prvobitno bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali sud nije potvrdio taj deo optužnice.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.