Srećković podneo krivične prijave protiv Rovčanina

Izvor: B92, 15.Nov.2016, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković podneo krivične prijave protiv Rovčanina

Bivši ministar Srđan Srećković je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivične prijave protiv šefa Kontrole letenja SCG (SMATSA) Radojice Rovčanina.

On je naveo da je podneo prijave zbog ugrožavanja sigurnosti, zlostavljanja i mučenja, kao i sprečavanja i ometanja dokazivanja.

"Za ova teška krivična dela tužilaštvo goni po službenoj dužnosti i očekujem hitnu reakciju jer sam dostavio konkretne i neoborive dokaze da je u poslednjih 11 meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rovčanin više puta lično i preko svojih batinaša ugrožavao moju fizičku bezbednost, a kontinuiranim pretnjama, prinudom, i zlostavljanjem vršio pritisak na mene da se uzdržim od svedočenja ili da svedočim lažno u njegovu korist u slučaju seksualnog napastvovanja po osnovu krivične prijave koju je protiv njega podnela funkcionerka Vlade Srbije i članica Nadzornog odbora A.D.Ž", naveo je Srećković u pisanoj izjavi.

Srećković je dodao da se pritisak uvek pojačavao kada su Prvo osnovno javno tužilaštvo i policija preduzimali konkretne radnje po krivičnoj prijavi protiv Rovčanina.

On je dodao da se ne bavi zakonitošću poslovanja Rovčanina niti njegovom smenom sa mesta direktora, jer to nije njegova obaveza ili odgovornost.

"Teško je i zamisliti da u bilo kojoj demokratskoj zemlji direktor državnog preduzeća gotovo godinu dana bez posledica bude glavni akter seksualnog skandala, da vrši brutalne pritiske na svedoka istražnog procesa i da ugrožava fizičku bezbednost svedoka i svih onih koji su mu po njegovim rečima 'stali na put'", naveo je Srećković.

On je dodao da je Rovčanin na sednici Nadzornog odbora Kontrole letenja izjavio da 'lomi kičme svima koji mu stanu na put i svima koji mu smetaju' i da mu je uručio nezakonit otkaz ugovora o radu u Kontroli letenja, čime je ostvario samo deo svojih pretnji.

"U ovom trenutku moja bezbednost je ugrožena i očekujem da me fizički napadnu njegovi batinaši, zato ovim putem i obaveštavam javnost. Od stava nadležnih organa u 'slučaju Rovčanin', ne zbog Rovčanina već zbog funkcije koju obavlja, zavisi da li će bilo koja žena ubuduće smoći hrabrosti da prijavi seksualno napastvovanje i da li će bilo ko pristati da svedoči u tim postupcima", rekao je Srećković.

On je upitao šta treba da očekuju ostali građani, ako je zaštićen direktor državnog preduzeća optužen za seksualni skandal u službenim prostorijama i to po prijavi funkcionerke Vlade, i ako je bivši ministar i potpredsednik parlamentarne stranke žrtva fizičkog progona i otvorenog pritiska u procesu svedočenja.

Srećković je sredinom oktobra saopštio da mu je direktor SMATSA Radojica Rovčanin nezakonito uručio otkaz i da to ima veze sa svedočenjem, dok je Rovčanin kazao da je "komercijalista Srđan Srećković dobio otkaz jer nije dolazio na posao".

U otvorenom pismu Srećković je tada naveo da je "teror" nad njim u SMATSA počeo od trenutka kada je postao zakonom obavezujući svedok u slučaju seksualnog napastvovanja za koje je Rovčanina optužila članica Nadzornog odbora SMATSA A.D.Ž.

Rovčanin je negirao da je pretio Srećkoviću, koga je nazvao "predstavnikom nove ere kumovskih i rođačkih veza u politici i društvu".

Članica Nadzornog odbora SMATSA A.D.Ž. podnela je krajem prošle godine prijavu protiv Rovčanina za krivično delo nedozvoljene polne radnje.

Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je tu prijavu u junu, ali je nedavno Više javno tužilaštvo naložilo da se ponovo ispita krivična prijava protiv Rovčanina i u tužilaštvu će ponovo biti saslušan direktor SMATSA, tužilja i svedoci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srećković podneo prijavu protiv direktora Kontrole letenja

Izvor: Beta, 15.Nov.2016

Bivši ministar vera i dijaspore Srdjan Srećković saopštio je danas da je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivične prijave protiv direktora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojice Rovčanina zbog ugrožavanja sigurnosti, zlostavljanja i mučenja, kao i sprečavanja i ometanja...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.