Srećković otvorio Mesec srpske kulture u Budimpešti

Izvor: Politika, 17.Sep.2011, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković otvorio Mesec srpske kulture u Budimpešti

 BEOGRAD - Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković otvorio je u Budimpešti tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Mesec srpske kulture” koju organizuju Samouprava Srba u Mađarskoj i Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj.

Srećković je na ceremoniji otvaranja istakao da je rad Srba u Mađarskoj na negovanju i zaštiti kulturnog i nacionalnog identiteta prepoznatljiv i uvažen ne samo u Mađarskoj i matičnoj državi, već i u zemljama regiona i celoj srpskoj dijaspori, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saopštilo je danas Ministarstvo vera i dijaspore.

„Srbi iz Mađarske su se, prilikom planiranja ove značajne kulturne manifestacije, rukovodili civilizovanom idejom da se kao narod iskažemo u svojoj izvornosti i ujedno pokažemo svoju privrženost savremenom obogaćivanju multikulturalnosti, dokazujući da smo lojalni građani zemalja u kojima živimo, kao i oni koji svetu neposredno pokazuju kako razlike, mogu i treba da zbližavaju”, rekao je Cvetković.

Srbi u Mađarskoj, kako je naglasio organizovano, sistematski i na veoma visokom nivou neguju sve najznačajnije srpske istorijske i savremene vrednosti.

Ovogodišnja manifestacija „Mesec srpske kulture” trajaće do 14. oktobra, a u okviru nje će biti izvedene pozorišne predstave, organizovane brojne književne večeri, kao i programi klasične muzike i umetničke izložbe.

Ministar Srećković susreo se tokom posete Budimpešti sa državnim sekretarom u kabinetu predsednika Vlade Mađarske Laslom Sazfavlijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dveju zemalja u oblasti statusnih pitanja manjina u Mađarskoj i Srbiji i razvijanju programa koji će doprineti boljoj saradnji dva naroda.

Srećković je tom prilikom konstatovao da je situacija sasvim povoljna kada je reč o statusu srpskog naroda u Mađarskoj, ali i podsetio da srpska manjina i dalje nema svoje predstavnike u Parlamentu Mađarske, iako je prema odredbama mađarskog Ustava i Zakona o pravima manjina, parlament bio u obavezi da donese poseban zakon koji bi omogućio da manjine imaju svoje poslanike.

„Svojom politikom država Srbija šalje poruku i našim susedima i međunarodnoj zajednici da smo faktor stabilnosti u regionu, a pri tome da imamo i želju i ustavnu obavezu da podržimo naše sunarodnike u susednim zemljama u ostvarivanju njihovih, međunarodnim standardima zagarantovanih prava i da pri tome unapredimo dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju”, rekao je Srećković u razgovoru sa Sazfavlijem.

Srećković je posetio i sedište Samouprave Srba u Mađarskoj, srpsku školu „Nikola Tesla”, „Tekelijanum” i sedište Budimske episkopije SPC u Sentandreji. 

Tanjug

objavljeno: 17.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.