Srećković: Nisam podneo ostavku

Izvor: B92, 07.Feb.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković: Nisam podneo ostavku

Beograd -- SPO je poslao u Vladu Srbije ostavke ministra Srđana Srećkovića i državne sekretarke Sanje Čekovića, dok Srećković i Čeković tvrde da nisu podneli ostavke.

U Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije Tanjugu je potvrđeno da su stigle ostavke Srećkovića i Čekovićeve, koje je uputio SPO.

U Sekretarijatu međutim, kažu da su one nevažeće, jer nisu podnete lično i odnose se na funkcije koje su Srećković i Čekovićeva obavljali pre rekonstrukcija vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Nisam podneo ostavku na mesto ministra vera i dijaspore", rekao je Srećković Tanjugu.

I Čekovićeva je takođe negirala da je podnela ostavku.

"Nikada nisam podnela ostavku na mesto državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu", rekla je Čekovićeva Tanjugu.

Ona je precizirala da je Vlada Srbije nju kao i ministra Srećkovića razrešila dužnosti prilikom rekonstrukcije vlade marta prošle godine i imenovala ih na nove funkcije u rekonstruisanim ministarstvima.

SPO je danas, međutim, prosledio tekstove ostavki Srećkovića i Čekovićeve, u kojima se ovlašćuje predsednik SPO da te ostavke preda.

"Podnosim neopozivu ostavku na funkciju ministra za dijasporu u Vladi Srbije. Moja neopoziva ostavka stupa na snagu trenutkom njenog podnošenja i ne može se opozvati pod bilo kojim izgovorom. Istovremeno ovlašćujem predsednika SPO Vuka Draškovića...da bezuslovno preda ovu ostavku", navodi se u ostavci Srećkovića koju je podneo SPO.

U ostavci Čekovićeve, koja je takođe stigla iz te stranke i istovetnog je teksta, stoji da ostavku podnosi na mesto državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Kako se vidi u saopštenju SPO, ostavka Čekovićeve na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu overena je u Petom opštinskom sudu u Beogradu 18. jula 2008. godine.

LSV I SDPS podržavaju pravo SPO-a da smeni Srećkovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine podržava pravo svakog koalicionog partnera da postavlja ministre u resorima koji mu pripadaju i niko nema pravo da se meša u odluku Srpskog pokreta obnove o tome ko će biti ministar dijaspore i vera, izjavio je danas predsednik LSV Nenad Čanak.

Čanak je agenciji Beta rekao da on lično nije ni za smenjivanje niti protiv smenjivanja ministra dijaspore i vera Srđana Srećkovića, nego da je reč o principu da svaka stranka može da postavlja ministra u resoru koji joj je koalicionim dogovorom pripao.

"Niko nema pravo da se meša u izbor SPO-a ko će biti ministar u resoru za koji je odgovornost preuzeo SPO i SPO ima pravo da ga zameni, a ostali koalicioni partneri imaju pravo da to prime isključivo na nivou primanja k znanju, tim pre što nije u pitanju problematična osoba", rekao je Čanak.

Čanak je naveo da je za LSV moglo da bude problematično da bivši portparol Slobodana Miloševića (Ivica Dačić) bude ministar policije ili da "Miloševićev Albert Šper" (Milutin Mrkonjić) bude opet na poslovima izgradnje infrastrukture.

"Ako je to moglo da se podvede pod diskreciono pravo stranaka, te onda ne vidim zašto je ovo postalo toliki problem", rekao je Čanak.

Čanak je rekao da je prilikom formiranja Vlade Srbije postignut jasan dogovor da kadrovska rešenja za pojedine resore preuzimaju pojedine stranke.

"Dakle, stranke preuzimaju odgovornost i, samim tim, da bi tu odgovornost mogle da nose, moraju imati i mogućnost kadrovskih rešenja koja će biti u skladu sa nivoom odgovornosti", rekao je Čanak.

Socijaldemokratska partija Srbije podržala je "principijelno pravo" SPO da sa državne funkcije razreši svog člana koga je na funkciju i postavio, rekao je član predsedništva SDPS-a Meho Omerović.

"Ne stavljajući se ni na čiju stranu, principijelno smo za to da stranka koja postavi svog člana na neku od državnih funkcija ima pravo i da ga razreši. Tako su do sada funkcionisali odnosi u koalicionim vladama", rekao je Omerović agenciji Beta.

SPO je učestvovanje poslanika te stranke u radu Skupštine Srbije uslovio smenjivanjem ministra dijaspore i vera Srđana Srećkovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.