Srećan Božić - Hristos se rodi

Izvor: Studio B, 07.Jan.2015, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećan Božić - Hristos se rodi

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar slave Božić - rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

U Sabornoj crkvi u Beogradu danas u devet sati počela je božićna liturgija, koju služi patrijarh srpski Irinej.

Božićnoj litirgiji prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar pravde Nikola Selaković, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i mnogi građani.

Praznovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

Patrijarh je u božićnoj poslanici pozvao vernike da u miru i ljubavi proslave Božić.

U Hramu Svetog Save na Vračaru ponoćnu Božićnu liturgiju, uz prisustvo brojnih građana, služio je episkop toplički Arsenije, vikar patrijarha srpskog.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Vernici se pozdravljaju sa rečima "Mir Božji. Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Posle 40 posnih dana, ovaj je prvi ''mrsni'' dan.

Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Srećan Božić - Hristos se rodi

Izvor: RTV Pink, 07.Jan.2015

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar slave Božić - rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik....Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema verovanju, duh Isusa sveprisutan...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.