Sreća što nije leto, inače bi zaista došlo do tornada

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sreća što nije leto, inače bi zaista došlo do tornada"

Inđija -- Vetar koji je danas duvao u Inđiji, u jednom trenutku je, zbog kružnog oblika, građane podsetio na tornado.

Ipak, meteorolozi navode da je u pitanju bila "pijavica".

Meteorolog Nedeljko Todorović navodi da su ovakvi vrtlozi posledica nestabilnosti atmosfere i da se obično javljaju u letnjim mesecima, prenosi RTS.

On je istakao da je sreća što nije leto, zato što bi tada najverovatnije bilo tornada.

"Taj vrtlog je predznak mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvaranja tornada, tj. vrtloga velikih dimenzija za naše podneblje, koji se kod nas nazivaju tromba ili 'pijavica'. Da je bilo letnje vreme, najverovatnije bi došlo do stvaranja tornada", naveo je Nedeljko Todorović.

Todorović dodaje da su ovi vrtlozi opasni, iako su kratkotrajni.

"Nisu velikih dimenzija, ali kružno kretanje vazduha može da dostigne i do 100 kilometara na čas. Tamo gde se zadese mogu da naprave štetu. Mogu da obore krov, polome krov, ogradu, pa čak i da zanesu i prevrnu auto", napomenuo je Todorović u izjavi za RTS.

Zbog jakog nevremena kod Inđije, dve osobe su poginule u saobraćajnooj nesreći na auto-putu Beograd – Novi Sad u smeru ka Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.