Sreća je zarazna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sreća je zarazna

BEOGRAD - Sreća je zarazna, a uspostavljanje kontakata sa zadovoljnim ljudima pospešuje ličnu sreću pojedinca, navodi "Blic".

Profesor medicinske sociologije na američkom Univerzitetu Harvard Nikolas Kristakis izjavio je da se u savremenom dobu "suočavamo sa jakim naletom emocija". Kristakis i politički naučnik sa kolumbijskog univerziteta u San Dijegu Džejms Fauler koristili su podatke iz 1971. koji prate rođenje, brakove, razvode i smrti blizu 5 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobrovoljnih ispitanika. Pored ovih informacija, ispitanici su naveli i podatke o najbližim prijateljima, poslovnim saradnicima i susedima.

Oni su ocenjivali nivo sreće koristeći jednostavan test koji se sastojao od četiri pitanja. Ispitanici su odgovarali koliko su često u protekloj nedelji bili zadovoljni životom, zatim koliko su se srećnim osećali, imali vere u budućnost i koliko su se smatrali dobrim u odnosu na ostale poznanike.

Većina ispitanika svrstana je u grupu srećnih i zadovoljnih ljudi, dok je ostatak bio ocenjen kao nesrećan.

Ljudi sa najbogatijim društvenim životom (prijatelji, komšije, rođaci) spadali su među najsrećnije, pokazali su rezultati studije.

"Zamislite da sam ja povezan sa vama, vi sa drugima, a oni dalje sa nekim drugim ljudima. Na taj način funkcioniše ova fabrika čovečanstva... Svaka osoba se nalazi na drugačijem polju. Zamislite da postoje polja sreće i polja nesreće. Vaša sreća zavisi od onoga šta se dešava na polju oko vas", objasnio je Kristakis.

"Nije samo u pitanju veza srećnih sa srećnima, što se dešava, već povrh svega, dešava se taj zarazni proces", dodao je on.

Sreća je zaraznija od nesreće, otkrili su Kristakis i Fauler.

"Ako je vaš poznanik zadovoljan životom mogućnost da budete srećni povećava se za 15 odsto", navodi Fauler, ali dodaje da svaki nezadovoljan prijatelj "smanjuje vašu sreću" za sedam odsto.

Pored mnogih blagotvornih dejstava sreće, Fauler navodi da sreća dokazano utiče na manju stopu smrtnosti, ublažavanje bolova i poboljšavanje kardio-vaskularnih funckija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.