Srđan Aleksić dobio ulicu u Beogradu

Izvor: Prva.rs, 27.Jan.2016, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srđan Aleksić dobio ulicu u Beogradu

Ploču su zajedno otkrili gradski menadžer Goran Vesić i autorka dokumentarnog filma "Srđo" Sanja Dragićević Babić, a prisustvovala je i porodica Srđana Aleksića.
"Na umrlici koju je njegov otac potpisao kada je Srđan Aleksić ubijen, pisalo je da je umro vršeći ljudsku dužnost. To je zaista tako, Srđan je vršio ljudsku dužnost i bio je čovek", rekao je Vesić.
Vesić je naveo da Srđan Aleksić ima ulicu i u Pančevu, Novom Sadu, Tuzli, Sarajevu i Trebinju i istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << da mladi mogu da uče na njegovom primeru šta je čojstvo, ljudskost i šta znači biti čovek.
Ploča sa nazivom ulice Srđana Aleksića otkrivena je na Novom Beogradu (bivša Ivana Ribara 13), na 23. godišnjicu njegove smrti.
Vesić se u ime Skupštine grada izvinio Begrađanima i njegovoj porodici što se čekalo tri godine da se ta tabla otkrije u Beogradu.
"Njegovo delo će nastaviti da živi ako budemo učili na njegovom primeru i ako ne bude ostalo samo na tome da ima ulicu", kazao je Vesić.
Srđanu Aleksiću, naglasio je on, dugujemo da ga se sećamo i da učimo iz njegovog primera.
Novinarska RTS-a Dragićević-Babić je pročitala poruku Srđanovog oca Radeta Aleksića, koji nije mogao da prisustvuje otkrivanju ploče.
"Beograd i Beograđani su plemeniti ljudi-heroji kada su u svoje okrilje primili našeg Srđana, jednu blagu i iskrenu dušu, hvala od srca", naveo je Srđanov otac.
Dragićević -Babić je kazala da je film "Srđo" napravila 2007. godine, koji je sve podsetio na plemenitog momka iz Trebinja koji nam je vratio veru u ljudskost i svima sada služi za primer.
"Dao nam je lekciju iz ljudskosti i hrabrosti i ostavio poruku da je uprkos svemu najvažnije biti čovek, što je kako se čini u današnje vreme i najteže", naglasila je ona.
Dragićević je rekla da će na njegovom primeru buduće generacije znati da nije bitno ko je koje vere i nacionalnosti već da smo ljudi.
"Neka sećanje na Srđu živi i kao što je rekao njegov otac - važno je biti čovek pa i po cenu koju je Srđan platio i zato što u svakom dobrom čoveku živi bar deo Srđana", kazala je ona.
Srđanova sestra od ujaka Lidija Ristić je zahvalila svima koji su doprineli inicijativi da i Beograd dobije ulicu po Srđanu Aleksiću.
"Posle toliko vremena ljudi ga još pamte i ostala je, bez obzira na to šta se dogodilo, lepa uspomena na njega", rekla je ona.
Ristićeva je naglasila da je danas lepo i važno nekome uputiti lepu reč ili pomoći, a kamoli dati život za njega.
"Familiji je jako važno da je iza Srđana ostao neki trag", dodala je ona.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.