Srce za decu: Dve porodice dobile pomoć Blic fondacije

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srce za decu: Dve porodice dobile pomoć "Blic" fondacije

Kucamo na vrata doma Marije Kastratović iz Opova donoseći humanitarni paket „Blic fondacije“ za nju, njenog šestogodišnjeg sina Ognjena i dvomesečnog Bogdana. Marija leži sa bebom na krevetu. U kući toplo. A pre samo tri meseca, kada smo prvi put došli, sve je mirisalo na vlagu, zidovi su bili oronuli, krov je prokišnjavao...

- Sad je toplo, ne prokišnjava, nema vlage, imamo sve što treba Ognjenu i bebi. Urađena je izolacija, kuća je okrečena, krov je popravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i postavljen nov crep. Kupatilo je sređeno. Kupljena su i dva šporeta, nabavljena su nam drva za zimu, platili smo dug za struju... Sad se lakše živi. Hvala svim dobrim ljudima, vama novinarima i „Blic fondaciji“ - kaže Marija Kastratović.

Oporavlja se, kaže, od tuberkuloze koju je dobila u trudnoći, a dijagnostikovana joj je tek posle porođaja.

Donatori

Za obe porodice, pakete sa hranom, igračkama, hemijom i kozmetikom poklonili su „Imlek“, „Bambi“, „Knjaz Miloš“, „Subotička mlekara“, „Karneks“, „Biomelem“, DM... Veš-mašinu porodici Stojanović darivao je Centar bele tehnike (CBT) iz Beograda.

- Mislili su lekari da je bronhitis, pa astma, dali su mi i pumpicu, ali meni je bivalo sve gore. Na porođaju sam imala 10 kilograma manje nego kada sam sa Bogdanom ostala u drugom stanju. Tek tada su me snimili skenerom i ustanovili TBC. Mesec i po posle porođaja sam ležala na grudnom odeljenju, dok je Bogdan bio u porodilištu. Čekam da se oporavim, trebaće jedno šest meseci, pa onda na operaciju kancera grlića materice. Teše me lekari da se neće širiti i da mogu da sačekam da mi se organizam oporavi od TBC - navodi Marija.

Ona dodaje da joj je srce puno kada vidi Ognjena da pretura po paketima koji protekla dva meseca stižu sa svih strana od dobrih ljudi.

- Posle objavljivanja teksta u „Blicu“, počeli su da stižu paketi sa igračkama, dečjom garderobom, hranom za bebe, flašicama. Ognjen iz sobe ne izlazi već stalno čeprka po tim kutijama. Presrećni smo i on i ja - kaže Marija.

Mama, mama, je l‘ ovo neka svadba

U dom porodice Stojanović iz Sijarine kod Medveđe nisu mogle da stanu sve stvari koje je za šestoro mališana obezbedila „Blic fondacija“ u humanitarnoj akciji „Srce za decu“. Pored kutija sa igračkama, garderobom, slatkišima, mlekom i mlečnim proizvodima i sredstvima za higijenu, ova porodica dobila je veš mašinu, krevetiće na sprat, dva ormana za garderobu i trosed.

- Mama, mama, je l‘ ovo neka svadba - zapitkivao je mali Lazar, koji je zbunjeno gledao u neočekivane poklone. Iznenađenje nisu mogli da sakriju ni Boban (36) ni njegova supruga Valentina (30).

- Zaista je kao svadba koju nismo imali. Nikada nam u životu niko nije poklonio ovolike stravi. Hvala ljudima iz „Blic fondacije“, hvala svima što su nas se setili - priča od posla ispijena mlada žena.

- E, sada ću svako jutro da pijem mleko i svaki dan sok, a daću jedan i drugaru, nema smisla sve mi da popijemo - ne prestaje da skače od radosti mali Stefan.

Ovaj bračni par ima šestoro dece: Bobanu (11) Strahunju (9), Stefana (7), Lazara (5), Marka (4) i Milicu od šest meseci. Žive u dve sobe i do sada su spavali na krevetima iz kojih vire opruge, a domaćica je pet puta dnevno prala veš na ruke.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.