Izvor: Blic, 21.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srce skoro sat van tela

Srce skoro sat van tela

Lekari Kardiološkog centra 'Debejki' u Hjustonu izveli su prošlog utorka složenu operaciju srca, dok je ono bilo van tela pacijenta, javljaju agencije. Oko 45 minuta Džoan Minik (57) je održavana na aparatima dok su lekari operisali srce u specijalnom srebrnom sudu s ledom. Odstranili su tri tumorne ciste, mada su znali samo za postojanje dve. Kad su te dve odstranjene, a srce vraćeno na mesto, neočekivano se pojavila treća cista. Srce je bilo ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvađeno i operacija je dovedena do kraja. Glavni hirurg, dr Majkl Riardon, izjavio je istog dana da je stanje pacijentkinje 'normalno'.

- Džoan se oseća dobro, o čemu svedoči dozvola dr Riardona da rođaci smeju da je posete - saopštio je narednog dana Stefan Ejsin, portparol bolnice. - Kritični momenti su prošli. Sedam sati nakon operacije bili su najveća opasnost. Telo je prihvatilo sopstveno srce i mi smo ponosni što je 'autotransplatacija' uspela.

Za dr Riardona ovo je četvrta operaciju na srcu izvađenom iz tela. Do sada je tu operaciju preživeo samo jedan njegov pacijent, operisan prošle godine. Dva druga pacijenta, operisana 1983. i 1998. godine, nisu preživela intervenciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.